teisipäev, 9. märts 2010

Shpeherd´s pie - köögiviljad kartulipudrukatte all


Siin võib kasutada igasuguseid köögivilju ja ka muud püreed kui kartuli oma. Mul on kusagil retsept ka näiteks juurselleripüreega Shpeherd´s pie kohta, aga pole ise teinud. Ühesõnaga, see retsept on rohkem nagu suunanäitaja kui range õpetus.
Minu kogusest tuli neli korralikku portsu, tegin nendes Hispaania vormides, nagu pildiltki näha on. Aga olen teinud ka ühes suures vormis.

See on Briti kartulinõukogu retsept :) Pärit BBC Food lehelt: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/vegetariansheperdspi_2477.shtml

Kartulipüree jaoks:
u 10 keskmist kartulit (retseptis oli 700 g öeldud)
piima (150ml) (mina panin nii palju kui tundus vajalik)
veidi tugevamat juustu

Köögiviljade jaoks
1 spl taimeõli
1 sibul
1 küüslauguküüs
1 sellerivars
1 porrulauk
1 porgand
1 purk ube, nt punaseid aedube või oasegu
1 400 gr purk purustatud tomateid või tomatipüreed
paar noatäit võid, kui soovid
1 tl (kuivatatud) maitsetaimi
soola ja pipart

1. Pane ahi sooja, 180 kraadi peale.
2. Koori kartulid, lõika väiksemaks (neljaks nt) ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks.
3. Kui kartulid keevad, haki sibul, küüslauk, seller, porrulauk ja porgand ning prae neid 10 minutit pannil, keskmisel kuumusel.
4. Lisa oad, tomatid või tomatipüree, maitsetaimed ja vajadusel veidi vett. Maitsesta ja keeda tasakesi 5 minutit.
5. Kui kartulid on valmis, vala vesi ära kuumuta piim (teen sageli ka nii, et valan piima kartulitele peale ja kuumutan siis kergelt veel pliidil). Vala kuum piim kartulitele, lisa võitükid (kui kasutad) ja suru püreeks. Maitsesta, lisa juust ja sega läbi.
6. Tõsta köögiviljasegu vormi või vormidesse. Tõsta peale kartulipüree, silu ühtlaseks ja küpseta ahjus 20 minutit või kuni püree on pealt kuldpruun ja alt näib köögiviljasegu kergelt mullitavat.

Kommentaare ei ole: