neljapäev, 25. märts 2010

Kamavahukook


Kamavahukook. Oli juustukookide (Lia Virkus ja Angeelika Kang) raamatus nimega kama-juustukook, kuid sama hästi võiks kartulitükkidega spinati-kikerhernesuppi kartulisupiks nimetada. Tegin seda vaid seetõttu, et juhtus kodus olema maamune ja suur pakk mascarponet, mille kasutamistähtaeg hakkas lähenema.
Põhi on valmistatud küpsistest ja võist, kattes siis vahukoor, vahustatud munavalge ja vahustatud munakollane. Püsti seisab želtiini abil.
Mõningaid koguseid ja tegemisjuhendit kohandasin natuke. Lisasin ka mõned veidramad kohad õpetusest. Ma ei ütle, et minu tegemisjuhised alati ideaalsed on, kuid mastaabid on ka veidi teised.
Kamavahukook
50 g võid
100 g Digestive küpsiseid (24 cm vormi jätkus napilt, nii et kindlam oleks ehk isegi 120 g panna)
4 muna - valge ja kollane eraldi (toatemperatuuril)
2 dl vahukoort
1 sidruni mahl
2 dl suhkrut
400 gr maitsestamata toorjuustu
4 tl vanillisuhkrut
6 spl kamajahu
3 tl želatiini
3 spl vett
1. Sulata või, purusta küpsised, sega läbi ja suru 24-26 cm lahtikäiva koogivormi põhja. Tõsta katte valmistamise ajaks külmkappi.
2. Vahusta munavalged kõvaks vahuks.
3. Vahusta vahukoor vanillisuhkruga.
4. Vahusta munakollased suhkruga (on öeldud "tugevaks vahuks", pigem sain nende kogustega heleda kreemi). Lisa munakollasevahule toasoe toorjuust ja vahusta veel veidi (oli öeldud tegelikult "vahusta kohevaks vahuks". ma ei tea, kas seda on võimalik saavutada) sidrunist pressitud mahl ja kamajahu.
5. Sega želatiin veega ja lase veidi paisuda. Sega (no pean tsiteerima raamatut: "ja sega veidi jahtunult vahustades toorjuustuvahu hulka". ok, munakollaste vahustamine võttis küll higi välja, nii et jah, vajasin ehk jahutamist, kuid zelatiin oli päris kindlasti segatud külma veega, siis see küll mingit jahtumist ei vajanud.. nii et ma ei teagi) želatiin niisiis toorjuustu ja munakollaseseguga. Lisa vahustatud koor ja ettevaatlikult ka munavalgevaht. Vala koogipõhjale ja tõsta vähemalt neljaks tunniks, aga parem oleks järgmise päevani külmkappi.
Väga vahuline ja üsna kerge jäi see kook, peab ikka kaks tükki sööma, et mingi tunne tekiks :) Võib-olla oli seda vahtu isegi liiga palju, et äkki peaks munavalget vähem panema... Siiski julgen julgelt soovitada proovida :)
(ei jää jälle tühje ridu, kas keegi teab, milles asi võiks olla?)

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Zhelatiinipulber tuleb esmalt külmas vees paisutada ja siis kuumas sulatada. Kas see etapp oli raamatus märkimata?

ütles ...

Täitsa külmadest asjadest kook oli, nii et kuumas vees lahustamisest ei olnud juttugi. Aga põhimõtteliselt vist želatiin toimis siiski.