pühapäev, 14. märts 2010

Kondenspiim

Kõigepealt keetsin kondenspiima Banoffee koogi tegemiseks. Kuna lapsele maitses väga, otsustasin järgmisel päeval ühe purgitäie veel keeta, hea sealt siis võtta lusikatäis magusnälja kustutamiseks. Tükk aega olin tahtnud ka teha Ragne blogist kodutehtud kondenspiima ja võtsingi selle ka käsile. Kahte ühes ei julgenud ette võtta ja ma polnud kindel, kas see toimiks.

Kui retseptis on vaja dulce de lechet, siis selle saab nii, kui keeta kinnist magusa kondenspiima purki umbes poolteist tundi rohkes vees. Saadud magus sobib hästi ka niisama söömiseks.
Veel jutte dulce de lechest:
nami-nami
not quite nigella
David Lebovitz

Kondenspiima tegemisest kirjutas hiljuti Ragne oma blogis ja ajas sellega paljudele isu peale. Ka mulle. proovisin järgi. Võtsin 1 liitri piima, 300 g suhkrut ja 1 tl vanillisuhkrut. Kuumutasin keemiseni ja keetsin päris tasakesi tund ja 15 minutit. Oletasin et keetma peab ilma kaaneta, nii et nii siis keetsingi. Segasin üsna tihti. Tunni aja pealt hakkas nagu paksenemist lubama ja peale kippus tekkima selline vahune kile või ma ei tea, mis asi. Seepärast segasin viimase 15 minutit üsna vahetpidamata. Lõpuks otsustasin, et nüüd on valmis. Segu polnud küll nii paks kui poekondenspiim, kuid kartsin ülekeetmist ja pealegi pidi piim külmkapis paksemaks minema. Üldiselt jäin tulemusega hästi rahule, kuid maius sai niiiii magus, et korraga üle ühe lusikatäie ei saa süüa ja seegi pole teab mis mõnu.

Kommentaare ei ole: