laupäev, 14. märts 2009

Lillkapsas tomatikastmes

Õhtuks võib teha ka lihtsalt kartuleid ja porgandeid ahjus (vahukoore, või või puljongiga) ja siis juurde sellist natuke teistmoodi lillkapsast. Ei taibanud pilti teha, sest ei osanud sest roast miskit arvata, aga mulle maitses küll hästi ja ilmselt teen seda veel. Retsept on pärit Jamie Oliveri raamatust Cook with Jamie.
Mul pold oliive ega anšooviseid, nii et ilmselt jäi veidi mahedam. Ja et veelgi mahedam oleks (kuidagi ei tahtnud seda tomati hapukust eile), lisasin ka vahukoort ja natuke miskit suvalist baklažaanipastat ja pisut ka suhkrut. Tõesti mõnus oli. (Hetkel sööngi eilsete ahju kartulite-porgandite ja lillkapsa-kastme ühepajamudinat, loomulikult maitseb selline asi veel eriti hästi :)


Terve lillkapsas tomati-oliivikastmes

Jamie´ variant
1 punane sibul
5 küüslauguküünt
peotäis musti oliive

4 kvaliteetset anšoovist õlis
peotäis peterselli
2 purki hakitud ploomtomateid
punase veini äädikat

1 lillkapsas

minu variant
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 purki purustatud tomateid
150 ml 35% rõõska koort
pisut suhkrut
pool lillkapsast
punase veini äädikat ja magusat palsamiäädikat


Kõigepealt oleks vaja leida selline paras pott, kuhu lillkapsas ilusti sisse mahuks, nii et lillkapsa ja poti vahele mahuks ka kastet ning kaas peaks kenasti peale käima, sets lillkapsast tuleb kastmes aurutada.

Haki sibul ja küüslauk. Võta lillkapsal vars maha - selle võid tükeldada ja kastmesse lisada. Haki ka peterselli varred. Kuumuta potis (või kui on selline pott, kus praadida pole eriti mõnus, siis võib ju esimese osa pannil valmistada) oliiviõliga sibulat, küüslauku ja hakitud lillkapsavart umbes 10 minutit, kuni need hakkavad pehmeneva ja veidi värvi muutma. Lisa oliivid, anšoovised ja petersellivarred ja prae veel paar minutit. Lisa tomatid, lase ühte tomatipurki poole purgi jagu vett ja kalla see ka potti/pannile. Lisa üks korralik sorts punase veini äädikat. Sega kõik hästi läbi ja lase keema tõusta.

Võta lillkapsas ja vajuta see keset kastet. Kaste peaks lillkapsale ulatuma umbes poole peale. Nirista peale veidi oliiviõli ja lase vaiksel kuumusel olla 30-50 minutit, sõltuvalt lillkapsa suurusest. Algses retseptis on öeldud 50 minutit, aga mul kindlasti üle 30 polnud ja lillkapsas oli täiesti pehme. Mul oli kasutuses üks ilus punane malmpott, nii et tõstsingi otse pliidilt lauale. Täitsa ilus oli. Peale võib riputada peterselli.

Kommentaare ei ole: