kolmapäev, 27. jaanuar 2010

Aprikoosimuffinid


The Cook´s Bookis olid sellised huvitavad muffinid, et pidin järele proovima. Tulid suured ja rasked (aga rasked mitte selles mõttes et mitte-õhulised, vaid rasked ja õulised üheaegselt või ma ei teagi, hommikusöögiks ei jaksanudki igatahes tervet muffinit ära süüa) ja täitsa maitsvad. Mahlasust ehk oleks võinud rohkem olla, aga tegelt olid päris tiptop muffinid. Usun, et teen veel mõnikord (lisaks äkki mingi aprikoosimoosi või?)

APRIKOOSIMUFFINID

12 muffinit (oli öeldud, et 10, aga noh ladusin kuhjaga täis need vormid ja ikka tuli 12)

250 g kuivatatud aprikoose
100 ml värsket apelsinimahla
375 g tugevat nisujahu (paningi siis 550, aga ei saagi aru, miks, järgmine kord proovin 405-ga)
4 tl küpsetuspulbrit
125 g võid, kuubikutena, pehmenenult
125 g suhkrut
2 suurt muna, kokku 110 gr, kergelt lahti klopitult (omega3 tervislik häämuna oligi täpselt nii raske)
250 g maitsestamata jogurtit
1 apelsini riivitud koor

1. Haki aprikoosid ja jäta vähemalt 3 tunniks apelsinimahla ligunema.
2. Kuumuta ahi 200 kraadini. Määri 12 auguga muffinivorm võiga.
3. Sega suures kausis või, suhkur ja näpuotsatäis soola õhuliseks seguks. Lisa munad kolmes jaos, nii et iga eelnev ports oleks enne järgmise lisamist korralikult segunenud. Kui segu peaks tükiliseks muutuma, lisa veidi jahu. Lisa jogurt, apelsinikoor ja sega kergelt segamini.
4. Sõelu tasakesi juurde jahu ja küpsetuspulber. Sega vaid nii palju, et jahu oleks segunenud, üle segades muutub tainas õhulise asemel raskeks. Tõsta tainas muffinivormidesse, julgelt võib väikse kuhjaga neid panna, ei kerkinud meeletul kombel.

5.Tõsta ahju väike tops veega (algretseptis oli, et 10 muffinivormi lao täis ja kahte vala veidi vett, aga mul said kõik täis, nii et lisasin vee eraldi), et tuleks veidi auru. Alanda ahju temperatuur 180 kraadini ja küpseta muffineid 25 minutit, kuni muffinid on korralikult kerkinud ja kuldsed.
6. Torka tikk muffinisse. Välja võttes peab tikk olema täiesti puhas ja kuiv.
7. Võta muffinid ahjust välja ja aseta koos vormiga 5 minutiks niiskele rätikule. Nii tulevad muffinid kergemini vormist välja. Parimad samal päeval.

* Määri muffinivorm võiga ja tõstke siis veidikeseks sügavkülma. See aitab muffineid hiljem paremini vormist kätte saada - tegin nii, muffinid tulid tõepoolest probleemideta vormist välja.




3 kommentaari:

katlink ütles ...

Me proovisime ka neid muffineid. Väga head tulid! Aga 4 spl. küpsetuspulbrit - kas sa tõesti panid selle koguse? Ma ei julgenud seda niipalju küll panna :):).

ütles ...

Isverjessas, vist oli teelusikatäit. Sest oli küll palju, aga no mitte vist nii palju. Kontrollin esimesel võimalusel ja parandan siis. Aga rõõm kuulda, et maitses! Soojendasin just hommikuks ühe muffini, oli suurepärane tänagi.

ütles ...

Jah oli teelusikatäit, aga siiski 4.