esmaspäev, 30. november 2009

Karjala pirukad


Kokkame koos @ nami-nami, seekord Karjala pirukaid. Ilmselt mu kõige kiirema reageerimisega kooskokkamine. Tainast valmistada oli lihtne, rullimiseks oli vaja palju jahu kasutada. Täidiseks kasutasin ahjus küpsetatud porgandeid ja riisiputru. Pudru esimene ports läks kõrbema, sest poodi ja postkontorisse ja lasteaeda minnes jäi puder lihtsalt pliidile keema. Tagasi tulles oli kõva kõrbehais, kuid õnneks mitte leekides köök (kuigi ega seal põlevat materjali õnneks vist polegi). Kõrvalepõikena võiks porgandite kohta öelda, et need olid lihtsalt imelised, kui ahjust pärast tunni ja 10 minutilist küpsemist saabusid. Kuna, nagu mainisin, kasutasin taina rullimiseks palju jahu, otsisin igaks juhuks infot ka pirukate määrimise kohta ning pärast ahjus võtmist pintseldasin nad üle või ja vee seguga (u 25 gr sulatatud võid ja 2 dl vett) ning tundub, et mõjus hästi. Sõime munavõiga. Kolmest munavõi kuhjaga pirukast piisas, et minusugusel näljasel kõht täis saaks. Suurepärane. Aitäh.

Tainas:
2,5 dl rukkijahu
2,5 dl nisujahu
2 dl vett
1 tl soola

Sega kõik kokku.

Täidis
500 gr porgandit - keeda või küpseta ahjus (õliga määritud fooliumi sees, nati üle tunni)
riisiputru umbes 1 dl riisist, 2 dl veest ja 4 dl piimast
Suru küpsetatud porgandid pudruks, lisa riispuder, soola-pipart ja sega segamini.
Võta tainas, rulli vorstiks ja lõika 20-25 tükiks. Vala tööpinnale hunnik rukkijahu ja rulli tainatükkid ovaalideks. Tõsta lusikaga tainast peale ja voldi selle õpetuse järgi (aitäh, Kardemon, viitamast!).
Küpseta 250 kraadi juures kuni 15 minutit.
Vahepeal sulata potis 25 gr võid. Tõsta tulelt, lisa vesi hulka, sega hoolega ja pintselda selle seguga ahjust võetud pirukad üle. Aseta pirukatele rätik peale ja lase neil väheke seista.
4 muna
100 gr võid
150 gr kodujuustu
soola
Sega kõik kokku ja serveeri koos Karjala pirukatega.

4 kommentaari:

Pille ütles ...

Mulle meeldib ka see, et saan täidises igasugu pudru- ja köögiviljajääke kasutada. Ma tegin porru-kartuliputru, aga nüüd mõtlen, et porgand+riis oleks ka väga mõnus kindlasti.

Unknown ütles ...

houlimouli ma tahan neid

ütles ...

:)) go, rele! hakkasid juba tegema?

irmasista ütles ...

Need on mu absoluutsed lemmikud, just porganditäidisega. Ostan neid peaaegu iga päev poest (soomes saab neid isegi soojalt), need on fantastilised, aga ise pole viitsinud teha:)