teisipäev, 3. november 2009

Kohupiimataskud


Eelmisel esmaspäeval tegin koos sõbrannadega samosasid. Poleks ise julgenud, aga teised utsitasid ja tegid näo, et pole hullu midagi ja kõik on väga lihtne. Noh... Õnneks läks tõepoolest hästi :) Ja samosad tulid imehead.

Täna tegin kohupiimataskuid ehk tuuletaskuid. Poleks kah hakanud tegema, sest see õhku täis tainas ei kutsu lihtsalt ei tegema ega sööma, aga eelmisest kooskokkamisest juba viilisin, sest kuigi mulle seened maitsevad, on neid väga keeruline hankida - turult ei julge ja metsast ei oska. Niisiis ei tulnud kõne allagi seekord keedutainast kuidagi vältida.

Ühesõnaga - nami-nami kooskokkamine nr 21 - keedutainaküpsetised.

Eile jäi näppu raamat nimega Küpsetuskunst ja seal on pikalt kõik asjad ära seletatud. Nii et õhtul lugesin jutu läbi, mõtlesin läbi ja arvasin, et võib teha. Täna leidsin retsepti, kooliajalemmikud kohupiimataskud.

Tainas:
100 gr võid
300 ml vett
200 gr nisujahu
6 muna
tsipake soola
Kuna seal küpsetuskunsti raamatus oli öeldud, et gluteeni võiks jahus palju tekkida, siis kasutasin 550 tüüpi jahu.

Kõigepealt lase keema või ja vesi. Kui keeb, kalla peale kogu jahu ja sega hoolega. Keeda ja sega 5 minutit. Nii on öeldud. Minu tainas tuli nii paks, et pigem oli tegu praadimisega ja hirm oli, et läheb kõrbema. No saime kuidagi hakkama.

Hiljem: selgus, et tainas peabki olema paks.



Tõsta tainas kaussi ja sahuta 60 kraadini (vist u 7-10 minutit kulus selleks). Lisa tasapisi munad, pidevalt segades segades segades. Segu muutus vähemalt minul päris imelikuks, aga tasapisi oli kõik jälle ühtlane ja ilus.




Segada oli vaja 10-15 minutit, nii et algul kutsusin poja appi, kaussi kinni hoidma, hiljem läks ka mehelikumat jõudu vaja. No kümme minutit vist jaksasime kolmepeale segada.
Edasi oli vaja tainas tordipritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lasta. Tordipritsi mul polnud, kasutasin kilekotti. Kuna keedutainas paisub päris kõvasti (ja peamiselt ülespoole, nagu selgus), lasin plaadile sellise umbes pöidla jämedused ja nats pöidlast lühemad ribad. Üheksa tükki ühele pannile.
Ahi oli selleks ajaks muidugi juba kuum - 230 kraadi. Küpsetasin kõigepealt 230 kraadi juures 10 minutit ja siis 180 kraadi juures u 30 minutit, kuni taskud on helekuldpruunid. Vahepeal ei tohi ahju avada.
Lase taskutel jahtuda ja valmista kreem:

Sega kokku :
500 gr kohupiima
150 gr kondenspiima (panin veerand purki, peaks vist umbes selline kogus tulema)
veidi suhkrut (sõltub ilmselt sellest, kas on mage või magus kohupiim)
2 spl sulatatud võid
Algul on kreem vedel, hiljem (külmkapis seistes) muutub kõvemaks.

Lõika tasku pooleks või jäta osa taskust kinni, nii et justkui kaas käiks hingede peal lahti ja tõsta lusikaga kreem sisse. Võib ka pooleks lõigata ja kreemikuhjakese peale tõsta, nii et ühest taskust saab kaks kohupiimataskut :) Imeline! :) Ausalt.

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Nii armas, et kampa lõid :)
Mulle endale ka see kohupiima-kondenspiimakreem väga meeldib, aga ma lisan pehme või enamasti lihtsalt hõõrudes sisse.

ütles ...

No näed, ma tükk aega mõtlesin, et kuidas võiga kreemile läheneda, lõpuks otsustasin, et loogiline ju, et sulatatult.. :))