laupäev, 21. veebruar 2009

Sidrunipirukas



Sidrunipiruka isu oli juba tükk aega peal. Ükskord anti (aitäh! :) ) ja siis tahtsin veel, aga polnud kusagilt võtta. Retsepti leidsin bbcgoodfood lehelt. Viimati tegin sellist kooki keskkooli ajal. Üldse ei mäleta, kuidas tol ajal välja tuli, aga mäletan, et oli jube hea küll ja mitu korda sai tehtud. Nüüd tuli ka hea. Õhtul oli nagu rohkem viginat, et täidis on vedel ja liiga hapu ja magus ühekorraga ja põhi on õhuke ja kõva ja beseed on lihtsalt liiiiiiga palju. Hommikul oli viginat juba vähem ja kokkuvõtteks küpsetaks põhja vähem kui nüüd ja besee jaoks võiks nelja munavalge asemel kasutada ehk isegi vaid kahte (24cm vormi oli).


Sidrunipirukas

Taina jaoks:
175 gr jahu
100 gr külma võid
1 spl tuhksuhkrut
1 munakollane

Täidise jaoks:
2 spl maisitärklist
100 gr suhkrut
2 suure sidruni peenelt riivitud koor
125 ml sidrunist pressitud mahla (2-3 sidrunit)
1 väikse apelsini mahl
85 gr võid
3 munakollast ja 1 terve muna

Besee jaoks
4 munavalget (või siis 2-3 veidi mõõdukama besee jaoks)
200 gr suhkrut (ja suhkrut ka siis tsipa vähem)
2 tl maisitärklist


1. Taina jaoks sega (köögikombainis) kokku jahu, või, tuhksuhkur, munakollane (valge hoia besee jaoks alles) ja 1 spl külma vett. Sega vaid nii kaua, et tainas hakkaks kokku. Siis sõtku veel veidi ja rulli lahti ning aseta küpsetusvormi põhja (originaalis on soovitatud kasutada keraamilist, sakiliste servadega, 23 diameetriga ja 2,5 cm kõrget küpsetusvormi, mina tegin sellise puudumisel tavalises lahtikäivas koogivormis). Lõika ääred sirgeks, aseta taina peale foolium ja tõsta tunniks külmkappi.
2. Kuumuta ahi 200 kraadini. Küpseta koogipõhja 15 minutit ubade või hernestega täidetult (olingi nii tubli, et katsin koogi küpsetuspaberiga (mitte fooliumiga nagu eespool soovitatud) ja valasin kõik kodus leidunud kuivatatud herned sisse, koledat hernehaisu tuli). Seejärel võta herned ja foolium/küpsetuspaber ära ja küpseta veel 5-8 minutit, kuni tainas paistab kahvatukuldne. Selle osa koogist võib valmis teha ka eelmisel päeval.
3. Taina küpsemise ajal valmista täidis. Sega maisitärklis, suhkur ja sidrunikoor keskmises potis kokku. Lisa tasapisi sidrunimahl. Lisa apelsinimahlale nii palju vett, et kokku oleks 200 ml mahla ja vala see ka potti. Kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades, kuni segu on ühtlane ja veidi paksenenud. Tõsta pott tulelt ja vispelda hulka tükeldatud või. Klopi omavahel kokku munakollased ja terve muna (munavalged hoia besee jaoks alles), vispelda hoogsalt sidrunisegu hulka ja kuumuta uuesti keskmisel kuumusel. Sega mõni minuti päris energiliselt, kuni segu pakseneb ja lusika küljest lahti kukub. (Väidetavalt ei tohiks hüübima hakata, kuid minul oli küll suur hirm ja minu meelest silmasin küll paar hüübind riba sidrunikreemis). Tõsta besee valmistamise ajaks tulelt.
4. Alanda ahjus kuuust 180 kraadini. Vispelda munavalged pehmeteks tippudega vahuks, lisa lusikahaaval, vispeldades, pool suhkrukogusest. Vispelda hulka maisitärklis, seejärel lisa jälle lusikatäite haaval suhkur ja vispelda kuni segu on ühtlane ja paks. Soojenda ruttu sidrunikreem (selle osa jätsin suures hüübimishirmus vahele) ja vala pirukapõhjale. Aseta besee lusikaga kõigepealt äärtele (keskelt alustades võib besee kokku vajuda) ja tõmba lusikaga laiali üle terve piruka. Lisa ülejäänud besee piruka keskele ja sega mõne tõmbega laiali ("give it all a swirl"). Küpseta ahjus u 20 minutit, kuni besee on helepruunikas ja krõbe. Lase pirukal vormis 30 seista, võta siis vormist välja ja lase veel pool tundi kuni tunnike seista, enne kui serveerid. Viimane lause retseptis on "Eat the same day", aga mulle meeldis hommikul rohkem. Maitsed olid kuidagi settinud ja kook oli mõnusam. Päris värskelt oli sidrunikreem ka väga vänge. Ja nagu siit pildilt näha - ka päris vedel.


4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

ilmselgelt ma tunnen iga kord seda ideaalselt koospüsivat ja suurepärase beseega sidrunipiruka tükki vaadates kerget rohekat kadedusetorget...hästi tehtud:)

ütles ...

:) Kateriina, võin su kadedust veidi vähendada, tund aega pärast ahjust võtmist ei püsinud kook sugugi ilusti koos (alumisel pildil on näha ka, kuidas täidis välja voolab)..

irmasista ütles ...

see on yks nendest järgmise päeva kookidest. imeilus näeb välja. teen kaa:) aitäh!

irmasista ütles ...

Nii, nii, minu tulemus - supermaitsev! 3 munavalget katteks, oleks pidanud vist tärklise kogust ka vähendama (mul oli kartulitärklis, aga tundub, et läbi läks), kate veidi praunes, ma ei te, mis selle taga vöiks olla ja kaalu puudumisel sai vist liialt vähe jahu pöhja tainasse ja see on liialt mure. teen veel.