kolmapäev, 4. veebruar 2009

Porgandikook

Täna on kolmapäev. Porgandikoogi tegin laupäeval. Hea tundub see kook praegu, kuigi jah, küpseda oleks ta kauem tahtnud ja glasuur polnud päris õige. Mulle meeldib selle koogi puhul just rammusus ja tugevus, mille annavad nelk, kaneel, ingver. Pähklid on mõnusad ja mandlid ka juba pehmeks läinud. Retsept (aitäh küsimast! :) nüüd siis siin:

No ikka päris hea porgandikook
(Jamie Oliver "Cook´s Book" - A rather pleasing carrot cake with mascarpone icing)

285 gr võid
285 gr heledat pruuni suhkrut (kasutasin käepärast olnud fariinisuhkrut, mis on ju võrdlemisi tume)
5 suurt muna, kollased ja valged eraldi
1 apelsini mahl ja koor
170 gr sõelutud jahu (siin on tahetud isekerkivat, nii et lisasin küpsetuspulbrit veidi rohkem)
1 kuhjaga teelusikatäis küpsetuspulbrit, pluss veel jahu eest ka
115 gr kreeka pähkleid
115 gr jahvatatud mandleid (jessas, praegu alles märkan, et jahvatatud, ma natuke uhmris purustasin)
1 kuhjaga tl kaneeli
näpuotsatäis nelki
näpuotsatäis muskaatpähklit
1/2 tl jahvatatud ingverit
285 gr porgandeid, need on vaja koorida ja riivida
soola

Glasuuri jaoks:
115 gr mascarpone juustu
225 toorjuust
85 gr sõelutud tuhksuhkrut
2 laimi mahl ja koor

1. Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri 22 cm koogivorm võiga ja kata küpsetuspaberiga.
2. Vahusta või koos suhkruga, kuni või muutub heledaks ja õhuliseks. Sega ükshaaval hulka munakollased, seejärel apelsini koor ja mahl. Lisa jahu ja küpsetuspulber ning lõpuks jahvatatud mandlid, kreeka pähklid, maitseained ja riivitud porgand. Sega hästi läbi.
3. Vahusta teises kausis munavalged koos näpuotsatäie soolaga kõvaks vahuks ja sega siis ettevaatlikult, tasakesi koogitaina hulka. Tõsta/vala tainas koogivormi ja küpseta ahjus 50 minutit, kuni kook on kuldne ja kerkinud. Kuldne ja kerkinud oli minul kook juba siis kui tainas ikka täitsa vedel veel, nii et tasub järgida Jamie soovitust kontrollida küpsust tikuga. Ta soovitab tiku jätta 5 sekundiks koogi sisse ja siis välja tõmmata. Kui kook pole veel küps, las ta küpseb veel :) Kui kook on valmis, tõsta ahjust välja ja jäta 10 minutiks jahtuma. Siis kummuta vormist välja ja lase veel tunnike jahtuda.
4. Glasuuri jaoks sega kõik koostisained kokku. Mul pildil on näha, et tuli üsna vedel glasuur, aga juust oli kehv ja juustu oli vähe. Tegelikult peaks glasuur olema päris paks, nii et selle saaks umbes 1 cm kihina koogile määrida. Peale võib riputada kreeka pähkleid.

7 kommentaari:

irmasista ütles ...

Aitäh! mmm, juba suu jookseb vett, apelsin on näiteks täiesti uus komponent minu järgmises porgandikoogis.

irmasista ütles ...

misjaoks siis seda vöiga määrimist tarvis, kui ma katan selle vormi kypsetuspaberiga:S?

ütles ...

Tead, ma olen ka üldiselt sellest mööda vaadanud, aga viimasel ajal olen hakanud seda küpsetuspaberit korralikumalt paigaldama, et lõikan sälgud sisse ja "kleebin" võiga kinni. Hoiab ilusamini ja kook jääb sirgema servaga.

irmasista ütles ...

mul oli kövasti tegemist selle koogiga: minu mikser oleks äärepealt vöi ja suhkru yhendamisel sussid pysti viskanud (jätkasin käsitsi) ja kui kook oli suure töö järel ahju läinud selgus paari minuti möödudes, et munavalged opn jäänud lisamata, oiiikammalajurra, siis vötsin selle koogi välja ja segasin sealsamas vormis munavalged ka sisse. ja löppkokkuvöttes jäi ikkagi veidi plönn. nii kurb, sest maitse oli väga hea. ja siis see glasuur, see tuli minul jälle liiga paks, ei tea, kas laimid olid vist liiga väikesed. igal juhul teen järgmine kord paremini:)

ütles ...

Oi..tundub, et porgandikook on jonnakas. Siin üks lugeja ;) tegi veel ja ütles, et kogu aeg jäid ikkagi pooled asjad ostmata, nii et olid kah takistused ees.
See glasuur, tead, Jamie´il oligi ikka päris paks, vaatan, ehk saan tema koogist ka pildi teha ja siis retsepti juurde lisada.

Maarja ütles ...

ma kunagi suvel tegin seda kooki ja väga mõnus oli.

Kuidagi alles nüüd avastasin, et sul ka blogi.

ütles ...

Teretere! Pole tõesti vist väga kõvasti oma blogile viidanud kusagil, ilmselt seepärast võib vabalt märkamatuks jääda..