reede, 28. november 2008

Juustukook

Priit Kuuse pildiga Oma Maitse on OmaMaitsete virmas pidevalt pealmine seepärast, et selles OM-is on New Yorgi juustukook ja see juustukook on lihtsalt kõige võrratum juustukook üleüldse. Ma ei tea, miks see nii on, aga nii see on :) Väljas ma ei söö kunagi toorjuustukooki enam, sest ükski pole nii hea, kui see... mida tavaliselt siis minu kodus saab :)
Retsepti autoriks on märgitud Susan Spungen ja ilmselt on see enne OM-i ilmunud Good Foodis.
Algul tegin ka hapukoore katte, aga viimasel ajal enam ei tee, sest minu meelest on ilma parem, aga kirjutan katte ka üles.

New Yorgi juustukook
Põhjaks:
85 gr sulatatud võid + pisut võid määrimiseks
140 gr Digestive küpsiseid
1 spl suhkrut

Täidiseks: (kõik täidise osad võiksid olla toatemperatuuril)
umbes 900 gr toorjuustu (mul tegelt tavaliselt vähem, lihtsalt terve varandus muidu kulub selle juustu peale)
250 gr suhkrut
3 spl jahu
1,5 tl vanillisuhkrut
1 sidruni peeneks riivitud koor
1,5 tl sidrunimahla
3 suurt muna + 1 munakollane
200 gr hapukoort
õige pisut soola

Katteks:
250 gr paksemat hapukoort
1 spl suhkrut
2 tl sidrunimahla

1. Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata lahtikäiva vormi (23 cm) põhi küpsetuspaberiga. Purusta küpsised. Sulata või ja sega see küpsisepuru ja suhkruga. Pressi segu panni põhja ja küpseta 10 minutit. Jäta jahtuma.
2. Tõsta ahju kuumus 240 kraadini. Vahusta juust mikseris (ma teen tegelt mõnikord käsitsi ka, sest seda segu tuleb nii palju, et mikserisse mahub ikka väga napilt), kuni see muutub kreemjaks (u 2 minutit). Vahustamise lõpupoole lisa aeglaselt suhkur, jahu ning näpuotsatäis soola
3. Jätka vahustamist ja lisa vanillisuhkur, sidruni koor ja mahl. Sega ükshaaval hulka munad ja munakollane ja jätka aeglasel kiirusel mikserdamist. Lisa ka hapukoor ja sega edasi, aga mitte enam väga kaua sega, võib tükki minna muidu. Täidis peab jääma ühtlane ja veidi õhuline.
4. Pintselda vormi küljed sulavõiga. Vala täidis küpsisepõhjale. Küpseta 10 minutit 240 kraadi juures, siis kera ahi 110 kraadi peale ja küpseta veel 25 minutit. Kook peaks jääma selline, et kui vormi kergelt raputada, siis kook võbeleb pisut. Jäta kook paariks tunniks avatud (välja lülitatud ) ahju jahtuma.
5. Katte valmistamiseks sega hapukoor, suhkur ja sidrunimahl. Määri see ühtlaselt koogi peale. Kata kook fooliumiga ja jahuta külmiks vähemalt 8 tundi, aga vabalt võib ka rohkem :)

Noo..jaaa...pilti praegu pole, sest oli lihtsalt vaja retsept üles kirjutada, aga küllap see pilt ka siia kunagi saab.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

me olen siiani proovinud nii hea kui kurjaga aga nii head kooki ei saa, kui sul. isegi kavalusega oleme proovinud. nüüd proovime seda retsepti.

ütles ...

:))) Aga anna siis teada, kuidas selle retseptiga õnnestub! Hoian pöialt :)