laupäev, 9. november 2019

Praesai


Kunagi vaatasin lapsega koos filmi nimega Chef, kus valmistati muu hulgas luksuslikku röstsaia. Seal ei olnud muud kui sai ja juust, kuid neid ei küpsetatud ahjus, vaid praeti panni peal vòi sees. Nüüd palub teismeline mõnikord, et ma hommikusöögiks just sellist saia valmistaksin. Filmis oli saia vahel tegelikult tohutupalju juustu, peab ka oma võileiba natuke rikkalikumaks tuunima. Tavaliselt panen kõik saiaviilud korraga pannile, praen väheke võis, kuid mitte krõbedaks, siis  paar viilu juustu kuumade poolte vahele, lisan veel vòid ja praen kahelt poolt ilusaks pruunikaks.

Filmis on see sai ikka eriti isuäratav: https://m.youtube.com/watch?v=eWu26RKnjAA

neljapäev, 26. september 2019

Meile meeldib vürtsitee. Ideaalne on selline, et kuumutan potis vett ja piima ja maitseaineid ja teed.  Kui on vähem aega keedan vee ja panen koos tee ja maitseainetega teekannu tòmbama.
Ja kui ikka üldse aega pole, või viitsimist, aga lapsed küsivad vürtsiteed, teen nii: panen tassi pisut kaneeli, kurkumit, kardemoni, ingverit, valan vee peale, segan tsipa suhkrut hulka ja lõpuks sortsu piima. Lastele igatahes meeldib.


esmaspäev, 5. august 2019

Jogurti-tatrakauss

Pool aastat mõtlesin, et kuidas valmistada midagi sellist nagu Kohvipausi toortatra toorpuder. See oli nii mõnus ja kergelt krõmpsuv, aga kas peaks seda toortatart leotama jogurtis, või vees, või?
No igatahes võtsin nõuks proovida vees leotamist. Öö otsa leotasin, hommikul valasin kaussi maitsestamata jogurtit, vedelat mett, lisasin tatra, banaanitükke, mustsõstraid, mòned kreeka pähklid, täitsa peaaegu samasugune oligi, või vist ikka natuke teistsugune, aga igatahes absoluutselt mònus! Leotatud toortatar oli üldse väga mõnus.


Väga mònus on ka jämedate kaerahelvestega versioon, ja kiirem, sest seda ei leota tavaliselt terve öö, vaid pool tundi kuni tund enne söömist. Enamasti lisan helvestele chia seemneid, mett, banaani. Mõnikord kaneel või siis marju.



kolmapäev, 10. juuli 2019

Pildid tulid äkki liigagi edevad :)
Aga see lihtne pasta maitses muidugi hästi ka. Retsept on väga sarnane Nigella Lawsoni sidruni linguiniga. Linkida võiks iseenesest tema youtube'i videole.



Retsept siin ka. 

Sellise keskmise nelja inimese portsu jaoks paistsid need kogused enam vähem sobivat. Aga Nigella arvas, et pane tunde järgi :) Maitse, ja kui miskit tundub liiga palju, lisa teisi asju.
Ja linguini on siin kindlasti mõnusam kui penne. Mul oli otsa saanud, aga tahtsin ikka pildi ära teha ja retsepti siia ka lisada.

3 munakollast
korralik peotäis kõva juustu (Parmesani eelistatavalt)
200 ml pakk rõõska koort
1 sidrun
u 40 g võid

Pane pastavesi keema ja otsi asjad valmis. Kui vesi on keema läinud, vaata, et sool ka sees oleks. Seda võiks ikka mõnuga lisada. Lisa pasta ja valmista kaste: sega munad vispli ja kahvli läbi, isegi õrnalt vahuliseks, riivi juurde juust, lisa koor (pigem mitte tervet pakki korraga, äkki on ikka liiga palju) ning pigista juurde sidrunimahl (samamoodi, mitte ehk tervet sidrunit ühekorraga).
Kui pasta on keenud, vala vesi ära, sega juurde või ja seejärel kaste. Lõpuks, serveerimiseks või taldrikule, veel paremesani ja maitsestamiseks peterselli!




laupäev, 8. juuni 2019

Kuidas ma köögis keskkonnasõbralikum püüan olla

Ma ikka püüan, eks.

Mõned asjad on õnnestunud:

Paberist muffinivormid. Vist nii aasta aega pole kasutanud. Sest neid pole lihtsalt vaja. Küpsetamiseks pole vaja ja söömisel ei ole ka kuidagi abiks. Teen nii: valan sutsu õli muffinipanni ühte vormi ja pintseldan siis ülejäänud vormid ka üle.

Ühekordne küpsetuspaber. Poole aasta jooksul olen kasutanud vaid ühe Brita tordi valmistamisel. Leidsin Prismast korduvkasutatava küpsetusaluse ja see toimib suurepäraselt. Ei maksnud ka kuigi palju, äkki nii 3 eurot. Midagi sellist: https://www.prismamarket.ee/entry/kupsetusalus-33-x-40-cm-korduvkasutatav/7391467224805

Pakendid. Noh, nendega on keeruline. Püüan osta suurema paki nt kuivaineid või sügavkülmutatud marju jne. Ei osta sellised, mis tean, et on mitmes pakendis. Näiteks kord ostsin kogemata mingi smuutisegu, kus suures pakendis olid need puuviljad veel nelja kotikesse pakendatud. No miks ometi? Võimalusel ostan asju lahtiselt, näiteks pruuni suhkrut Biomarketist, pähkleid, kirsstomateid, vabapidamisel kanade mune Balti Jaama turult. Puuvilju ei pane poes kilekotti. Viimasel ajal panen kõik lihtsalt kotti laiali. Iseteeninduskassaga on mugav. Ise mässad seal kaalumisega ja ei pea torisevat kassapidajat kannatama või igal sammul meelde tuletama, et neid asju pole vaja kilekotti panna. Tomatipüreed ostan mõnikord klaaspudelis, Selverist näiteks. See säilis viimati poolikuna ka väga hästi, paremini kui plekkpurgis.
Püüan kasutada oma pakendit, kui võimalik. Mõnikord jätan midagi ostmata, kui on liialt pakendatud.

Piim on üks tüütus. Meil juuakse seda üsna palju ja mugavad on 2-liitrised tetrapakendid. Teisalt on kilepakend kergemini käideldav. Varieerin ja püüan vähemalt pakendikonteinerisse viia.

Muidugi tekib igasugu toidupakendeid, aga juba natukenegi paremini saab üsna kerge vaevaga. Ja muidugi on hea natuke ette planeerida ja igasuguseid spontaanseid oste vähendada.

Püüan kõik asjad ära süüa ja koju ostetud või saadud toidukraami õigel ajal toiduks valmistada. Mõnikord ònnestub paremini, mõnikord kehvemini, aga üldiselt pole seis üldse kõige hullem. Hea nipp on ka siis mitte poodi minna, kui tundub, et pole millestki süüa teha. On küll! :) Tavaliselt on.

No ja siis on veel svammid ja lapid ja puhastusvahendid. Selle asjaga tegelen. Viimati ostsin miskise kookossvammi ja juba ammu kasutan väheke ökomat nõudepesuvahendit Sonett, millega olen ülirahul. Järgmine kord lähen täidan Biomarketis selle sama pudeli.

Ühekordsed nõud ei ole okei. Püüan igati vältida.


Oleksin ülimalt rõõmus, kui minu väikesed pingutused kedagi innustavad!

reede, 7. juuni 2019

Banaanimuffinite variatsioonid 2

See parimate banaanimuffinite retsept on täiesti geniaalne. Olen sinna lisanud näiteks riivitud porgandit, ricottat.. täna tegin täiesti teistmoodi ning sain gluteenivabad vegan muffinid. Väga maitsvad sealjuures! Aga kõike seda tegin muidugi seetõttu, et jälle oli miski kodus otsa saanud, seekord kõik nisujahud. Nii et kasutasin lihtsalt seda, mida kodust leidsin, kuna banaan, suhkur ja õli oli juba segatud...

3 banaani
1 pirn
140 ml õli
140 ml suhkrut
160 g riisijahu
160 g maisitangu (ilmselt jääb maisimannaga sama hea, kui mitte paremgi. vähem teraline)
4 sl kiirkaerahelbeid
1 tl vanillisuhkrut
1 tl soodat
1 tlk küpsetuspulbrit

Suru banaan suures kausis plödiks, lisa õli ja suhkur ning sega hoolega täiesti ühtlaseks. Riivi juurde pirn. Lisa vanillisuhkur. Vala kaussi jahud ja kaeraelbed, sooda ja küpsetuspulber. Sega kõik hoolega läbi, nii et ei jääks kuhugi sooda- või küpsetuspulbri tükke.
Vala muffinivormidesse ja küpseta 190 kraadi juures umbes pool tundi.






neljapäev, 6. juuni 2019

Ekskursioonitoidud


Iga kord ikka tükk nuputamist, mida teismelisele ekskursioonile lòunasöögiks kaasa panna. Seekord veel eriti keeruline, sest nii kuum ju.
Lõpuks tegin Hispaania tortilja - sibul, kartul, muna. Jahutasin selle külmkapis, panin pärast karbile fooliumi ümber. Ehk püsib värske. Lisaks natuke värsket, kaks kaerakuklit, topsitäis kuivatatus banaane. Joogiks vesi ja suur pudelitäis isetehtud limonaadi.






Siin on põhiline, et oleks hea pann, mis kinni ei võta. Ja muidugi vabapidamisel kanade munad ;)

Hiljem: midagi poole päevaga pahaks ei läinud ja olla olnud "suht okei".