laupäev, 8. juuni 2019

Kuidas ma köögis keskkonnasõbralikum püüan olla

Ma ikka püüan, eks.

Mõned asjad on õnnestunud:

Paberist muffinivormid. Vist nii aasta aega pole kasutanud. Sest neid pole lihtsalt vaja. Küpsetamiseks pole vaja ja söömisel ei ole ka kuidagi abiks. Teen nii: valan sutsu õli muffinipanni ühte vormi ja pintseldan siis ülejäänud vormid ka üle.

Ühekordne küpsetuspaber. Poole aasta jooksul olen kasutanud vaid ühe Brita tordi valmistamisel. Leidsin Prismast korduvkasutatava küpsetusaluse ja see toimib suurepäraselt. Ei maksnud ka kuigi palju, äkki nii 3 eurot. Midagi sellist: https://www.prismamarket.ee/entry/kupsetusalus-33-x-40-cm-korduvkasutatav/7391467224805

Pakendid. Noh, nendega on keeruline. Püüan osta suurema paki nt kuivaineid või sügavkülmutatud marju jne. Ei osta sellised, mis tean, et on mitmes pakendis. Näiteks kord ostsin kogemata mingi smuutisegu, kus suures pakendis olid need puuviljad veel nelja kotikesse pakendatud. No miks ometi? Võimalusel ostan asju lahtiselt, näiteks pruuni suhkrut Biomarketist, pähkleid, kirsstomateid, vabapidamisel kanade mune Balti Jaama turult. Puuvilju ei pane poes kilekotti. Viimasel ajal panen kõik lihtsalt kotti laiali. Iseteeninduskassaga on mugav. Ise mässad seal kaalumisega ja ei pea torisevat kassapidajat kannatama või igal sammul meelde tuletama, et neid asju pole vaja kilekotti panna. Tomatipüreed ostan mõnikord klaaspudelis, Selverist näiteks. See säilis viimati poolikuna ka väga hästi, paremini kui plekkpurgis.
Püüan kasutada oma pakendit, kui võimalik. Mõnikord jätan midagi ostmata, kui on liialt pakendatud.

Piim on üks tüütus. Meil juuakse seda üsna palju ja mugavad on 2-liitrised tetrapakendid. Teisalt on kilepakend kergemini käideldav. Varieerin ja püüan vähemalt pakendikonteinerisse viia.

Muidugi tekib igasugu toidupakendeid, aga juba natukenegi paremini saab üsna kerge vaevaga. Ja muidugi on hea natuke ette planeerida ja igasuguseid spontaanseid oste vähendada.

Püüan kõik asjad ära süüa ja koju ostetud või saadud toidukraami õigel ajal toiduks valmistada. Mõnikord ònnestub paremini, mõnikord kehvemini, aga üldiselt pole seis üldse kõige hullem. Hea nipp on ka siis mitte poodi minna, kui tundub, et pole millestki süüa teha. On küll! :) Tavaliselt on.

No ja siis on veel svammid ja lapid ja puhastusvahendid. Selle asjaga tegelen. Viimati ostsin miskise kookossvammi ja juba ammu kasutan väheke ökomat nõudepesuvahendit Sonett, millega olen ülirahul. Järgmine kord lähen täidan Biomarketis selle sama pudeli.

Ühekordsed nõud ei ole okei. Püüan igati vältida.


Oleksin ülimalt rõõmus, kui minu väikesed pingutused kedagi innustavad!

Kommentaare ei ole: