pühapäev, 28. august 2011

Kohev kohupiimakook


Tõeliselt mõnusa hõrgu kattega kook, milles kasutasin tavalise kohupiima asemel ricottat ja algses retseptis öeldud apelsinimarmelaadi asemel aprikoosimoosi :) Tainaks oli küll lehttainas, nii nagu öeldud, kuid järgmine kord proovin kindlasti muretainaga. Võib-olla kohe söömiseks lehttainas sobib, aga hiljem läks kuidagi liiga nätskeks. Võib-olla kui tainas üliõhukeseks rullida, aga siis läheks seda pigem 200 kui 400 grammi.
Seega, retsept nami-namist (kuhu oli juurde kirjutatud: Retsept ilmus ajakirjas Eesti Naine (Mai 2003, Maire Suitsu) ja väikeste valikuvõimalustega.

Kohev kohupiimakook

Tainaks niisiis 400 g lehttainast või ports muretainast

Täidiseks 2 dl apelsinimarmelaadi või aprikoosimoosi või mis näib sobivat

Katteks:
250 g kohupiima, näiteks ricotta kohupiim jääb minu meelest eriti hõrk
1 dl suhkrut
4 muna
50 g sulatatud võid
2 sl tärklist (mina kasutasin maisitärklist, kartulioma võib ka olla)
1 spl vanillisuhkrut
40 g hakitud mandleid (mul jäi tegelikult ära)

Kuumuta ahi 225 kraadini. Kata 24 cm koogivormi põhi ja servad tainaga ja tõsta külmkappi.
Eralda 2 muna valged ja kollased. Sega kokku kohupiim, pool suhkrust, 2 munakollast ja 2 tervet muna, sulatatud või, tärklis, vanillisuhkur ja mandlid.
Vahusta munavalged ja ülejäänud suhkur tugevaks vahuks ning seda ettevaatlikult ülejäänud segu hulka, nii et õhk välja ei läheks ja segu kohev jääks.
Määri marmelaadi või moos tainapõhjale, vala kate ettevaatlikult peale ja tõsta ahju. Küpseta kõigepealt 225 kraadi juures 10 minutit, siis alanda kuumust ja küpseta 165-175 kraadi juures veel 40 minutit, nii et kook on pealt kuldne, kuid võbeleb veel keskelt õrnalt. Lase jahtuda.
Nami-namis soovitati süüa järgmisel päeval, mulle meeldis tegelikult ka soojalt väga. See kate oli kuidagi nii pehme ja vahuline.

Kommentaare ei ole: