neljapäev, 6. mai 2010

Naadipirukas



Retsept on jälle nami-namist ja pirukas maitseb imehea. Minu meelest parim kõigist naadiküpsetistest, mis ma senini teinud olen. Aga küllap on põhjus juustus ja selles veidi teistmoodi tainas.
Esimesel korral suutsin naati koguda u 100 grammi, teisel korral läks paremini. Naat oli küll märg ja kaalumine tundus seepärast mõttetu, aga minu meelest oli hulga rohkem :) Mida ma sellega nüüd öelda tahan, on, et korjake palju jaksate, pirukas on igal juhul hea :)
Esimesel korral kasutasin pirukas lisaks kodujuustule mahedat kitsejuustu, sobis väga hästi. Teisel korral lisasin veidi parmesani ja eesti juustu.


Kevadine naadipirukas nami-namist

200 g võid
200 g hapukoort (esimesel korral panin rammusat, teisel korral lahjemat, mõlemad head)
350 g nisujahu (plaanis on küll proovida pooleks mingi lahedama jahuga, kui sobib, panen kirja)
pisut soola

Täidise jaoks:
200-300 g noort naati
praadimiseks võid või õli
1-2 sibulat
200 g kodujuustu ( ja veel mõnda juustu)
1 muna
kuivatatud punet
soola ja pipart

piruka pintseldamiseks 1 muna, lahtiklopitult


Sulata taina valmistamiseks või, sega juurde hapukoor, jahu ja sool. Sega ilusti kokku ja tõsta kuni pooleks tunniks külmkappi, siis on tainast reaalsem rullida.

Pese ja nõruta naadilehed. Kuumuta kuival pannil läbi (aaah! ma teisel korral keetsin lühidalt, meenus praegu) ja loputa külma vee all, näiteks sõelaga. Suru naat kuivaks ja haki väiksemaks. Prae sibulad pannil võis või õlis, tasakesi, umbes 10 minutit. Tõsta pann pliidlilt, lase veidi jahtuda, lisa siis hakitud naat, kodujuust ja muud juustud, pune, sool ja pipar. Kõige viimasena (kui segu pole enam väga kuum) lisa muna ja sega korralikult läbi.

Kuumuta ahi 200 kraadini. Võta tainas külmkapist ja lõika pooleks. Rulli pool tainast oma ahjuplaadi suuruseks (mina kasutasin 23x29 cm kõrgete servadega panni ja minu meelest oli selle koguse jaoks parim). Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, tõsta rullitud tainas plaadile (võib olla on lihtsam tõsta nii, et rullid taina õrnalt tainarulli peale ja siis jälle lahti). Tõsta täidis tainale ja laota ühtlaselt laiali. Rulli ka ülejäänu tainas ja tõsta täidisele. Suru/venita servad ühtlaseks. Pintselda üle lahtiklopitud munaga, torka pealmisse tainasse kahlviga mõned augud (et tainas puhvi ei läheks) ja küpseta 30 minutit või veidi rohkem, kuni pirukas on pealt kuldpruun.

Kommentaare ei ole: