Tegelikult ma ei arvanud, et on võimalik pärmitainast lõkkel küpsetada. Teisalt, kui järele mõelda, siis nt naani küpsetatakse ju ka väga suurel kuumusel mitte väga kaua. Igatahes, on võimalik. Aga pigem sobib suurema seltskonnaga küpsetamiseks, kus ka tegijaid on rohkem. Sest on vaja tainast vormida pall, venitada seda ja mässida ümber mingi oksa. Ühesõnaga, roikasaiad. Retsepti sain Metsaköögi raamatust. Taina tegin hommikul kodus valmis, panin suurde plastkarp, kus ta siis kerkis kuni õhtuni. Nii pikka kerkimisaja koha võiks ehk veidi vähem pärmi panna, aga panen siia praegu retsepti kirja ikka sellisena nagu ta leidsin. Teine asi, mida mõtlesin, et tahaks selle suhkru ja kaneeli ka juba varem tainasse integreerida, võib-olla katsetan kunagi. Kastsime saia mitu korda kaneeli-suhkru segusse, lisaks algul saia sisse puistamisele. Huvitav oli, maitsev ka tegelikult, aga kõhud olid juba muud kraami üsna täis, need sobiksid pigem õhtusöögi asemel, kui on korralik lõuna olnud. Või õhtusöögi ooteks. Minu meelest.
Kogused sobivad suuremale kambale
4 dl käesooja vett
pool pakki, ehk 25 g, värsket pärmi
1,5 tl soola
4 sl suhkrut
600 gr jahu
Lisaks kaneeli ja suhkrut (panin need koos karpi ja võtsin kaasa)
Sega vesi ja pärm kausis. Lisa sool ja suhkur. Lisa jahu, sega kokku pehmeks tainaks ja sõtku siis, kuni tainas käte küljest lahti tuleb. Ma tavaliselt sõtkun 5 minutit kindlasti, aga mõnikord ka 10. Jäta tainas kerkima või paki kaasavõtmiseks karpi. Lase kerkida vähemalt tund aega.
Oksaks sobib oluliselt mehisem kui nt vahukommide küpsetamiseks, selline mehisema pöidla jämedune ja vähemalt meetri pikkume, aga poolteist on veel parem.
Vormi tainast pallid ja seejärel pikad vorstikesed ning keera vorstike ümber pulga. Küpseta lõkke kohal, kuni sai on pruunikas ja paistab küps :). Kruti pulk saia seest välja ja riputa suhkru-kaneelisegu sisse.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar