pühapäev, 8. märts 2020

Lillkapsakook


Yotam Ottolenghi. Plenty More.
See on mul olemas, ülejäänud Ottolenghi raamatuid võib mulle iga kell kingiks saata.
Plenty More on vist üks mu lemmikuid ka niisama sirvimiseks. Mulle meeldib, et seal on retseptidel väiksed sellised tutvustavad jutukesed saateks. Annab roast parema pildi. Aga ma pole seda raamatut ka ainult niisama lugenud, mitut retsepti olen teinud ka. Mònda mitu korda, näiteks seda lillkapsakooki. Ma ei mäleta, et oleksin seda retsepti märkimisväärselt mugandanud, nii et panen selle lihtsalt eesti keeles, aga muidu üsna 1:1 kirja.

Lillkapsakook

1 väike lillkapsas - jaga väikesteks õisikuteks, nii 2-3 cm (u 450 g)
1 suur punane sibul
75 ml oliiviõli (vot õli kogust ma pole tegelikult ise vist kunagi mõõtnud)
1/2 tl peeneks hakitud rosmariini
7 vabapidamisel kana muna
15 g basiilikut
120 g jahu
1 1/2 tl küpsetuspulbrit
1/3 tl kurkumit
150 g tugevamat juustu, riivitult
pisut sulatatud võid (kui vaja vormi pintseldada)
valgeid seesamiseemneid ja mustköömneid, mõlemat u tl (ma pole kordagi lisanud, aga las nad ikka olla siin)
soola ja pipart

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Pane lillkapsaõisikud poti, vala vesi peale, lisa teelusikatäis soola ja keeda siis tasakesi u 15 minutit, kuni lillkapsas on üsna pehmed. Jäta sõelale nõrguma.

Ma ei pannud sibularõngaid peale, nii et panin hakkisin kogu sibula piruka sisse, aga retseptis soovitatakse nii: lõika sibulast neli ròngast ja tõsta kõrvale. Haki ülejäänud sibul ja pane koos oliiviõli ja hakitud rosmariiniga pannile. Prae tasakesi 10 minutit, aeg ajalt segades, kuni sibul on pehme. Lükka sibulasegu pannilt suurde kaussi, lisa munad, basiilik ja sega hoolega läbi. Seejärel lisa jahu, küpsetuspulber, kurkum, riivitud juust, 1 tl soola ja mònuga musta pipart. Vispelda ühtlaseks ja lisa siis ettevaatlikult lillkapsad, nii et need puruks ei läheks.

Valmista ette 24 cm koogivorm. Ma kasutan klaasist vormi, pole vaja küpsetuspaberit ja on hästi puhastatav. Seemned oleks vaja puistata siis võitatud vormi servadele. Vala koogisegu vormi ja aseta sibularõngad peale. Küpseta 200 kraadise ahju keskosas u 45 minutit, kuni kook on kuldpruun ja küps - torka grilltikk vòi nuga pirukasse, kui see jääb puhtaks, on kook küps. Võta kook ahjust ja lase tal jahtuda. Ideaalne oleks serveerida soojalt, kuid mitte kuumalt. Juurde sobib hästi mõni värske salat. Kook on hea ka järgmisel päeval, kuid selle peab hoolikalt sisse pakkima, et servad ära ei kuivaks.

Kommentaare ei ole: