Lasanje jõuab meil lauale enamasti laupäeviti-pühapäeviti kord või kaks kuus. Mul on välja kujunenud miski oma retsept, mida kõik kodus armastavad. Mulle meeldiks tegelikult panna lasanjesse viilutatud baklažaane või suvikõrvitsaid jms. Aga pistan neid väikeses koguses kastmesse, sest kastme püreestan ja see annab natuke vabamad käed, kui on kriitilises vanuses sööjaid.
Põhimõtteliselt teen siis ühe tomatipõhise kastme, valge kastme ja lisaks on poest ostetud lasanjeplaadid. Lihtne! Ja piisavalt aeganõudev, et olla nädalavahetuse roog. Seekord otsustasin ajalist koostisainet suurendada - tegin ka lasanjeplaadid ise. Ootamatult pidin pasta ka ise rullima, sest masin oli katki läinud. Viie plaadi rullimisele läks üle tunni ja jõuvarud ammendusid täielikult. Valusaks jäid randmed ja peopesad. Aga igaüks kes pastat teinud, saab vist aru, kui väga seda tainast lõpuks ikkagi armastad. Seda siidist, elastset, sulnist tainast.
Täiuslikult mul see lasanje siiski ei õnnestunud. Alumine pastakiht oli liiga paks ja ei küpsenud korralikult, sitke jäi. Värske pasta ei küpse kiiremini kui kuivatatud.
UPDATE:
Tegin ka täiusliku lasanje. Nelja kihiga, Nii et kasutasin 400 grammi jah ja 4 suurt muna. Mulle tundus, et tainas jäi seekord pehmem ja rullisin selle ka pisut õhemaks kui eelmine kord. Vorm oli mul 23x31 cm.
Küpsetasin 50 minutit. See lasanje jäi tõepoolest täiuslik. Pasta oli pehme ja imehea. Ja värske pasta tegemine tuli juba väga lihtsalt, tainast oli nii mõnus teha ja nauding rullidagi, kuigi käed endiselt väsisid ja päris palav olid ka :)
Retsept niisiis, väga vabas vormis. Koostisained on esitatud jooksvalt.
1. pasta - põhineb Cook with Jamie's oleval retseptil ja oma kogemusel.
500 g tüüp 405 jahu, või 00, kui nt Itaalia jahu ostad
5 keskmist või suurt muna
Ma panin jahu kaussi, tegi keskele augu, lõin munad sinna sisse. Üldiselt kästakse see kraam lauale panna, aga kausis on ikkagi parem muna hallata. Kõigepealt klopi munad kahvliga tasapisi jahu sisse. Kui kõik on segunud, mudi tainas kätega ühtlaseks. Nüüd hakka sõtkuma. Arvan, et muljusin tainast viimati 10 minutit, aga oluline on, et tainas on täiesti ühtlane ja siidine. Seda on tunda, kui tainas on valmis. Siis paki tainas kilesse ja tõsta vähemalt pooleks tunniks külmkappi.
2. Tomatikaste
Seda osa väheke varieerin. Näiteks polnud mul seekord ei suvikõrvitsat ega baklažaani (aga oli 1 paprika ja pisut veidi juba lonti vajuvat brokolit, nii et päästsin suurema osa sellest prügikasti maandumisest), aga üldiselt meeldib mulle midagi sellist ka panna. Kindlasti läheb sisse:
1 suur sibul
1 porgand
küüslauku
tomatit, tomatipüreed, purustatud tomateid - mingi kombinatsioon nendest, näiteks seekord oli 1 suur tomat ja 400 ml tomatipüreed. Kui neid valikulisi lisandeid ei kasuta, siis läheb tomatit rohkem. Paneksin siis näiteks ühe plekkpurgitäie purustatud tomatit ja ühe purgitäie püreed.
Lisaks nt paprika, suvikõrvits.. mis meeldib. Prae sibulat keskmisel kuumusel, lisa muud asja, prae veel tasakesi, siis lisa tomatipüree ja loputa selle purk või tetrapakend veega ja vala vesi ka juurde. Et jääks selline paras segu. Vett võib vahepeal veel lisada, kui tundub, et segu liiga paksuks läheb. Natuke ikka soola, suhkrut, pipart ka. Mingit ürdisegu lisan mõnikord. Keedan seda asja tasakesi tavaliselt nii pool tundi. Ja siis mikserdan blenderis püreeks. Seda ei pea tegema, kui pole pirtsakaid sööjaid. Aga ma olen juba ise ka nii harjunud, ei teagi, kuidas teisiti maitseks.
3. Bešamell.
Vabandan, see on ilmselt täiesti vale retsept, aga panen siia kirja nii nagu mina teen, ehk mingi lihtsama versiooni.. Igatahes teen nii: panen väiksele pannile nii 40 g võid, riivin sinna pisut muskaatpählklit. Kuni see tasapisi sulab, segan kokku u 2 kuhjakesega supilusikatäit jahu ja u 300 ml piima. Valan selle pannile ja kuumutan vispeldades keemiseni. Lisan veel piima ja vispeldan veel, kuni segu on paks. Oluline on, et kuumus poleks liiga suur, muidu läheb kõrbema ja et kuumus oleks oleks siiski piisav, et kaste pakseneks. Sellest kogusest jätkub kahe-kolme kihi jaoks.
4. Lasanje
Omatehtud pastaga on vaja kõigepealt tainas rullida. Sellest kogusest tuleb just viis paraja paksusega lehte. Lõika niisiis 1/5 tainast ära ja paki ülejäänu tagasi kilesse ja külmkappi.
Rullisin käsitsi samamoodi nagu masinaga. Algul rullisin vaid pisut õhemaks ja pakkisin siis taina taas kokku. Nii tegin kolm korda. Sedasi läheb tainas paremaks. Ja siis hakkasin teda õhemaks rullima, kui oli vormi suurune. Panin ühe kihi ära ja rullisin järgmise. Kokku läks mul lasanje kokkupanekuks koos rullimisega ligi poolteist tundi.
Ma ei tea, kas mingi õpetuse järg, igatahes on kujunenud nii, et panen vormi põhja ühtlase kihi
bešamelli, seejärel laon/ laotan pasta. Siis tomatikaste. Siis pasta, tomatikaste ja juust. Pasta ja
tomatikaste. Pasta, bešamell ja juust. Tavaliselt kasutan kahte juustu - mozzarellat ja riivitud eesti juustu. Nii on lihtsalt meeldinud.
Küpsetan tavaliselt 200 kraadi peal ahju allosas, aga vist natuke madalam temperatuur võiks parem olla. Kui juust hakkab pealt liialt tumedaks minema, pane mingi pann veel ahju lasanje kohale. 45 minutit kuni 1 tund.
Mulle meeldib, kui on ka mingi mõnus värske roheline salat lasanje juures.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar