pühapäev, 29. jaanuar 2012

Seenepirukad


Hea, kui võib mõne asja peale kindel olla, või vähemalt enam-vähem kindel. Näiteks sellele, et ühel heal sõbral on kodus mõned purgid häid soolaseeni. Ma muidu ei armasta soolaseeni, sest ei suuda neid kuidagi maitsvalt kasutada, aga nüüd leidsin Anni Arro pirukate ja salatite raamatust võrratu seenepirukaretsepti, mille põhjal valmis üks võrratu seenepirukas. Nagu kombeks, mõne üksiku mugandusega.

Siit tuleb kaks ahjuplaadipikkust pirukat, millest meil jätkus 6le hea isuga sööjale.

Kiirpärmitainas

100 g võid
250 ml piima
2 pk kuivpärmi (või nagu algselt retseptis 50 g presspärmi)
1 sl suhkrut
1 sl soola
500 g jahu

Täidis
1 liitrine purk soolaseeni
4 keedetud muna
veidi võid ja pisut õli
kuivatatud või värsket rosmariini
pool sibulat
pintseldamiseks muna

Loputa soolaseened hoolega või leota külmas vees ja loputa siis veel, nii et nad liiga soolased poleks. Haki sibul, kuumuta pannil või ja õli ning prae sibul keskmisel kuumusel klaasjaks. Lisa seened ja rosmariin. Võta pann pliidilt ja lase segul pisut jahtuda. Haki munad ja lisa seentele. Maitsesta pipraga (soola ilmselt tuleb seentest piisavalt).

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Taina valmistasin ma vist täitsa omamoodi, aga see minu meelest toimis küll. Soojenda potis piim ja või, kuni või on sulanud ning lase pisut jahtuda. Kausis sega kokku kuivpärm, suhkur, sool ja jahu. Vala piimasegu jahusegule, sega hoolega ja sõtku siis kätega ühtlaseks.
Jaga tainas kaheks. Rulli pool tainast jahusel tööpinnal ristkülikukujuliseks. Mina rullisin umbes ahjuplaadipikkused ristkülikud ja siis jäi tainas parajalt õhuke, et täidise maitse domineerida jaksaks.
Tõsta pool täidisest tainale, nii et saaks ristküliku ühe pikema serva teise peale tõsta ja täidis jääks siis sinna vahele. Suru servad ilusti kokku ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee sama ka teise tainatükiga. Pintselda pirukad pealt lahti klopitud munaga ja küpseta u 15 minutit, kuni piruka pind on kuldne.

Kommentaare ei ole: