pühapäev, 28. november 2010

Magusa täidisega koogikesed :)



Siin pildil on esimese pannitäie koogid, natuke vähe sai täidist ja palju katet. Teise pannitäie tegin vastupidi - rohkem täidist ja vähem katet ja sai palju parem.

Enne sissejuhatust: need koogikesed on inspireeritud nami-nami kooskokkamisest nr 31 - väike jõululaud, Soomes pikkujoulu (tähistatakse mujalgi Skandinaavias päris hoogsalt). Ideid selliseks jõulueelseks hedonismiksniisiis nami-namist.

Sissejuhatuseks - plaanisin lisaks koogikeste kiitmisele kirjutada põgusalt probleemidest retsepti keeleliste lahendustega (mulle näib, et kõiges ei saa süüdistada tõlkijat, pigem autorit, aga kahepeale on nad päris okeid pudru ja kapsad teinud selle retpseptiga). Nüüd kui postitusele pealkirja hakkasin panema, selgus täpp i-peal - retsepti pealkiri on Korvikesed mandlitäidisega. Kusjuures retseptis on "sidrunitäidis", mis on tegelikult pigem kate ja õigesse täidisesse ei lähe mandlipiuksugi. Kuigi ei lähe mandleid ka sinna sidrunitäidisesse. Väga veider. Lisaks on retseptis vaja nii glasuursuhkrut kui tuhksuhkrut. Algul eeldasin, et "glasuursuhkru" all mõeldaksegi tuhksuhkrut, aga siis hiljem läks ka "tuhksuhkrut" vaja. Siis läheb korvikestesse ka 45
0 ml purk paksu keedist. Allpool koostisainete piltide juures on "magus täidis". Ma ei tea täpselt mis see on, aga lasin end inspireerida raamatu alguses olevatest chutney retseptidest ja keetsin täitsa mõnusa täidise. Raamat on nimega Jõulutoidud ja autoriks Sue Maggs.

Küpsetamiseks läheb vaja muffinipanni või midagi muud sarnast.
Ühesõnaga siin see retsept on minu nägemuses:

Tainas
275 g jahu
75 g tuhksuhkrut
175 g võid
50 g jahvatatud mandleid (mul polnud, kuid lisasin pisut purustatud mandlilaaste)
1 munakollane
3 spl piima

Täidis, nii nagu ma tegin. Usun et siin on päris vabad käed, nt plaanin järgmine kord panna õunu, mitte õunamoosi..
100 g rosinaid
100 g kuivatatud virsikuid (või olid need äkki aprikoosid?)
5 spl õunamoosi
mõned viilud ingverit
pruuni suhkrut
vett
kaneeli
teise pannitäie täidisele lisasin ka piparkoogimaitseainet, sobis imeliselt

Kate
115 g võid
115 g tuhksuhkrut
175 g jahu
2 suurt muna
1 suure sidruni riivitud koor

1. Taina jaoks sõelu jahu ja tuhksuhkur kaussi, lisa või ja haki noaga läbi, kuni segu muutub purutaoliseks. Lisa mandlid (purustatud laastud või jahvatatud), munakollane ja piim. Sega kokku pehmeks tainks, paki toidukilesse ja tõsta vähemalt 30 minutiks külmkappi.

2. Valmista täidis. Haki virsikud/aprikoosid ja pane kõik asjad potti. Keeda tasakesi u 20 minutit, kõik kõik on pehme ja mõnusalt segunenud. Pärast keetmist lisa pisut brändit või rummi. Lisas tõesti mõnusat mekkii.

3. Valmista kate. Sega või ja tuhksuhkur ühtlaseks. Lisa jahu, munad ja sidrunikoor ja sega korralikult kokku.

4. Kuumuta ahi 190 kraadini. Rulli tainas lahti (paksus sõltub pisut lõikuri suu
rusest, et kas peab pärast veel venitama seda, vormi hakkad sättida) ja lõika (nt suure klaasiga või spets lõikuriga) paraja suurusega kettad, mis su vomide jaoks sobivad. Minul oli muffinipann ja ketta läbimõõt jäi u 8 cm. Kasutasin ka pabervorme, nii et kõigepealt panin pabervormid muffinivormidesse, siis murdsin taina sedasi servadest neljaks, et keskkoha sain vormi keskele asetada. Surusin taina vormidesse, ulatus umbes kolmveerandi kõrgusele. Seejärel tõstsin u supilusikatäie täidist tainale ja kõige peale õhukese kihi, u napi supilusikatäie katet. Minul jätkus kõiki asju 24 koogi jaoks, retseptis oli öeldud, et tuleb 36.

5. Küpseta ahjus u 25 minutit.