reede, 26. november 2010

Kinoa

Lõpuks ometi sain kingituseks paki kinoat :) Kinoa, inglise keeles quinoa, on väärt kraam, mis sisaldab täiesti müstiliselt palju kõige kasulikumaid asju :) Ma täpselt küll ei ole uurinud, aga näib, et selles on miskid 8 olulist aminohapet ja kõikvõimalikke mineraalaineid ja vitamiine ja vähe kaloreid ja palju häid kiudaineid ja mida kõike.

Kõigepealt tegin kinoasalatit, pärast kinoa-kikerherne"pilaffi". Mulle meeldis väga, rohkem kui bulgur, näiteks. Kindlasti hakkan seda sageli kasutama.

Esimene asi kinoa valmistamisel on see hoolega puhtaks pesta. Mul ei olnud nii peent sõela, nii et panin kinoa mõõtekannu, lasin hooga vett peale, valasin vee ära ja jälle uus peale. Kinoa vajus põhja ja kõik töötas.

Salati jaoks keetsin kinoa ära (pakendil oleva juhendi järgi, 15 minutit), röstisin ahjus viilutatud punaseid sibulaid, pisut ka brokolit ja tomatit. Lihtsalt neid asju, mida kodus oli. Segasin kinoaga, lisasin pisut oliiviõli ja isver ma ei mäletagi juba enam, mida veel :( Tuli väga mõnus.

Pilaffi sisse läks

võid praadimiseks (vegan variandis õli)
1 sibul
1 küüslauk
jahvatatud koriandrit
jahvatatud vürtskööment
pisut soola
pisut pipart
u 200 ml kinoat
1 spl tomatipastat (või veidi rohkem püreed)
1 1/2 klaasi vett või puljongit
1 purk või veidi vähem kikerherneid

Pese kinoa. Haki sibul ja küüslauk. Sulata potis või, lisa sibul, prae veidi, lisa siis küüslauk, prae jälle veidi. Lisa siis koriander ja vürtsköömen. Lisa ka kinoa ja kuumuta mõni minut. Lisa tomatipasta, vesi või puljong, sega läbi, kuumuta keemiseni ja keeda siis tasakesi u 20 minutit, kuni kinoa on pehme. Millalgi vahepeal lisa ka kikerherned, nt 10 minuti peal.
Jäi väga maitsev!

Kommentaare ei ole: