laupäev, 3. jaanuar 2009

Lõhe... midagi


Vanasti ütlesin sellise asja kohta terriin, viimasel ajal paté, aga põhimõtteliselt kõlbab ka lihtsalt kala öelda :) Ühesõnaga, olen nüüd kaks korda teinud seda ja mõlemal korral vaimustunud sööjaid kohanud. Teisel korral tuli parem kui esimesel korral, nii et on veel lootust ;)
Retsept on pärit ühest Kalaraamatust. Ja põhimõtteliselt käib see asi nii, et vaja läheb:

valget kala (olen kasutanud külmutatud heigi- või mintaifileed, 350 gr pakk)
pakk vahukoort
2 munavalget
soola ja pipart

ja natukese aja pärast
u 200 gr värsket lõhet või forelli

lisaks kalafileed või krevette või midagi

samuti võib lisada erinevaid maitsetaimi, nt tilli või midagi

Kõigepealt peenesta valge kala köögikombainis päris peeneks, lisa munavalge ja vahukoor. Viimati lisasin ka natuke riivsaia sest eelmine kord läks külmutatud kala osa natuke liiga vedelaks, no ikka päris vesiseks. Siis tõsta pool valge kala osa kuhugi kaussi, lisa punase kala tükid ja peenesta need ka koos ülejäänud seguga.
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Küpsetamiseks kasutasin kahte päris pisikest keeksivormi, aga loomulikult sobib ka üks suur. Määri vorm võiga. Vormi põhja võib asetada näiteks lõhefilee ribad, pärast ilus vaadata. Siis nende peale valada valge kala segu. Valgele kalale võib asetada krevette või veel kalafileed või näiteks ka hakitud tilli. Lõpuks aseta ettevaatlikult peale punase kala segu. Tõsta vorm veevanni (nii et vesi ulatub poole vormini). Küpseta umbes tund ja 15 minutit või kauem, kui teed suurema vormiga, ma arvan.
Lase natuke jahtuda, kui ahjust välja võtad, siis aseta tagurpidi taldrikule ja jäta veel jahtuma. Süüa võib seda nii soojalt kui külmalt. Külmemalt on natuke parem. Ja kõrvale sobib mõni maitsestatud hapukoorekaste, näiteks mädarõika, soola, pipra ja veidikese palsamiäädikaga.

Kommentaare ei ole: