reede, 18. veebruar 2011

Muretainas

Kuna eelmise postituse retseptis oli vaja lihtsalt muretainast, siis peab siin kusagil olema ka muretaina retsept. Ma ei suuda seda kunagi peast teha, alati vaatan mingit retsepti. Vahepea,l kui palju soolaseid pirukaid tegin, siis kasutasin küll korduvalt sama retsepti, ja jäi meelde. Aga kui jääb paus, hakkaks nagu esimest korda tegema. Siin siis mõned variandid, kui jälle esimest korda teen, või kui keegi teine vajab.

Üks täitsa tavaline muretainas, 375 g , raamatust Magustoidud :)
250 g jahu
125 g väikesteks tükikesteks hakitud külma võid
2-3 spl jäävett

Sõelu jahu kaussi, lisa hakitud või ja segage sõrmeotste abil segamini, kuni segu meenutab saiapuru. Lisa pisut vett, sega veel. Kui tainas kokku ei hakka, lisa veel pisut vett. Tainas tuleb kokku segada kiiresti ja väga palju ei maksa sõtkuda. Kui tainas on valmis, vormi palliks kokku, kata kilega ja tõsta vähemalt 30 minutiks külmkappi.
Kui on vaja magusat tainast, lisa pärast jahu ja või kokku sõrmitsemist 2 spl suhkrut.


Magus muretainas, 500 g, raamatust Suur kokaraamat
180 g toasooja võid
näpuotsatäis soola
1 väike munakollane
1 tl suhkrut
50 ml toasooja piima
250 g jahu

1. Sega võitükid kausis pehmeks. Lisa sool ja munakollane. Teises kausis sega suhkur ja piim ning vala peene nirena või hulka.
2. Sega puulusika abil kokku.
3. Tõsta tainas jahusele pinnale ja sõtku hästi kokku.
4.Vormi tainas palliks, pakki kilesse ja tõsta vähemalt 2 tunniks külmkappi.


Juustuga rikastatud soolane pirukatainas, retsept on pärit nami-namist
100 gr võid
200 ml jahu
50 gr riivitud juustu
pisut pisut vett

Sega või, jahu ja juust näppudega puruseks. Lisa vähehaaval vett, kuni tainas kokku hakkab. Kusjuures mõnikord on selle tainaga nii, et hakkab hästi kokku juba enne vee lisamist, siis ei olegi vett vaja minu meelest.

Kommentaare ei ole: