reede, 18. veebruar 2011

Martsipanikook


Talvel, eriti pärast jõule, on sageli sedasi, et ei tea, mis kooki teha. Midagi hooajalist nagu eriti pole ja jõulutoite praegu enam ei tee ja...Ja ausalt öeldes ma polnudki enne eelmist laupäeva juba üle kuu aja eriti midagi küpsetanud. No lihtsalt ei tulnud ühtegi ideed, mida teha. Kuni nägin siin neid ilusaid hõrke mandlisaiu ja siis inspireeris üks viigimarjakook...
Hooajalised asjad siiski on, kui järele mõelda - kuivatatud puuviljad, martsipan, halvaa... šokolaad võiks kah olla. Neist esimesed kaks ongi mulle nüüd näppu jäänud viimastel päevadel. Mõned päevad tagasi siis suurepärane viigimarjakook (mis meenutas rohkem küpsist) ja eile väga maitsev martsipanikook. Esimesena viimasest :)
Mina võtsin retsepti Pille kokaraamatust, aga muidugi on see ka siin olemas: http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=9408 Maasikaid mul peale polnud panna, aga kook oli ka ilma nendeta suurepärane. Algul paistis ka hirmuäratavalt rasvane, aga hiljem ei saanudki aru :) Olin laisk ja ostsin muretaina, aga peab ikka ise tegema. Järgmine kord teen ise.


Martsipanikook

Põhjaks niisiis muretainas (u 350 g). Suru tainas koogivormi ja tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Katteks
300 g martsipani
250 g võid
2 suurt muna

Kõik katte ained peavad olema toatemperatuuril, muidu need lihtsalt ei segune. Sega kõigepealt või ja martsipan. Seejärel lisa segades munad. Võta põhi külmkapist välja, vala martsipanikate peale ja tõsta 175 kraadini soojendatud ahju küpsema. Kook on valmis 35-40 minuti pärast, kui pealispind on kuldpruun. Võta kook ahjust välja ja lase korralikult jahtuda. Soojalt ei saagi seda eriti lõigata, vajub laiali. Vähemalt minul vajus.

Kommentaare ei ole: