teisipäev, 26. august 2008

Peedi-šokolaadikook



Ostsin jälle üle mõne kuu Good Foodi (no pool tundi umbes mõtlesin, et kumma võtan Olive´i või GF-i ja ma ei teagi miks siis viimase kasuks otsustasin...vist et rohkem retsepte vms, sest tegelt Olive meeldis rohkem). Aga igati asja ette on läinud ja läheb kohe edasi see ost. Tegin seal eile peedi-šokolaadikooki, mis oli väga hea. Nagu arvata võib mingit väga tuntavat peedi maitset polnud, aga mõnus oli. Ja ühe koogitüki suutis koer sedasi laua pealt pihta panna, et mitte keegi mitte midagi ei näinud... pärast magas mõnusasti rahulikult oma pesas, no nii hea oli olla kohe...

Aga retsepti eestikeelne variant minu lisadega siis :

Peedi-šokolaadi mikserda-ja-küpseta kook (khm?)

1 suur peet, umbes 175 gr - mul oli meie mõistes täitsa tavaline peet, mis kaalus üles 200 gr. Ise keetsin peedi, sest jäin natuke hilja peale. Aga soovitan peet valmistada ahjus* - värv jääb ilusam ja peet ise tunduvalt mahlasem ja magusam. Aga see peaks siis koogi valmistamise alguseks tehtud olema.
200 gr jahu
100 gr kakaopulbrit - minul seda kodus polnud ja väänik ei tahtnud poodi minna, nii et tegin ilma kakaota, panin rohkem šokolaadi see-eest.
1 spl küpsetuspulbrit
250 gr suhkrut

3 muna
2 spl vanilliekstrakti (mul oli vanillsuhkur)
200 ml päevalilleõli - JAA!, nii see on, 2 dl, o,2 liitrit puhast õli käib siin koogi sees. Ärge muretsege, kõik läheb hästi:)
100 gr tumedat šokolaadi - mul oli tavaline kalevi piimašokolaad, aga umbes 200 gr. šokolaadi ei sulatata koogi jaoks, see tuleb hakkida üsna väikesteks tükkideks.

Serveerimiseks lisasin mina veel vanillijäätist ja vahukoort :) Sobis väga hästi.

Kuidas siis teha?

1. Kuumuta ahi 190 kraadini. Kalla peeditükid köögikombaini ja purusta peet väikesteks tükkideks. Lisa näpuotsatäis soola ja lisa kõik ülejäänud koostisained, välja arvatud õli ja šokolaad. Kui segu on korralikult segunenud lisa õli ühtlase peenikese joana.
2. Kui kogu õli on lisatud, segage hulka šokolaad ja kallage segu siis mingisse küpsetusanumasse - retseptis on öeldud, et küpsetuspaberiga kaetud 900gr pikapoisi vormi. Kuna mul sellist pole ja küpsetuspaber oli ka otsas, valasin taina hoopiski 24cm läbimõõduga, võiga määritud ümmargusse lahtikäivasse koogivormi.
3. Küpseta umbes 1 tund, sõltuvalt sellest, kus küpsetad. Minu vorm oli suurem, kui retsepti oma, nii et valisin küpsetusajaks 40 minutit ja sellest piisaski täpselt. Koogi sisse torgatud tikk peaks puhtalt välja tulema.


* Ahjus saab peeti hästi küpsetada sedasi, et paned terve peedi või lõikad pooleks ja paned fooliumisse ja ahju ja umbes 190-200 kraadi juures küpsetad umbes 1,5-2 tundi. Koorida võib pärast.
Tegingi sealtsamast GF-ist ahjupeete, mille juurde käis kaste tüümianist, õlist, veiniäädikast ja meest ning lisaks paneeritud kitsejuust. Mul oli endiselt sügavkülmas mozzarellat, nii et paneerisin hoopis seda. Ja paneerimine toimus ahjus.


Pilt:
Originaalis, Good Foodi pildil oli see kook peaaegu et must. Võis olla tumedam šokolaad, kuigi oli öeldud, et mitte väga kanget. Teiseks on mul puudu kakaopulber. Ja kolmandaks, kui need peedid ikkagi ahjus pehmeks saab, siis need jäävad ka hulga tumedamad.

Kommentaare ei ole: