kolmapäev, 3. november 2021

Kõrvitsa-kana õhtusöök

Siin retseptis ei ole just palju asju, aga see vähene andis kuidagi nii mõnusalt maitset, et jäin väga rahule. Suurem laps küsis, et mis hapukana see on :), aga mulle ei tundunud küll eriti hapu, pigem tundis palsamiäädikat kõrvitsal. Väiksem ka haput ei maininud, aga kõrvitsat polnud nõus sööma. Minu meelest oli kõik võrratu. Tõsiselt, polnud tükk aega nii mõnusat praadi saanud. 

Kõrvits ja kana kolmele (sh üks, kes eriti nagu liha ei söö)

Retsepti leidsin siit - > https://www.thekitchn.com/balsamic-roasted-chicken-thighs-acorn-squash-sage-recipe-23229964, väga palju ei kohandanud, vaid kõrvits oli mul muskaat, mitte midagi muud (ausalt öeldes ei teagi - justkui oleks nimetuse poolest eesti keeles tõrukõrvits, kuid tegemist on kindlasti talikõrvitsaga. Igatahes oli muskaatkõrvits siin suurepärane ja meie poodide kõrvitsavalik arvatavasti palju enamat ei võimalda ka, hea kui muskaatkõrvitsatki saad.

1 muskaatkõrvits
1 (punane) sibul 
oliiviõli
soola
pipart
6 kanakintsu (nahaga)
12 salveilehte (mul oli kuivatatud, see sobiks ka, aga algses retseptis soovitatakse värsket)
1 küüslauguküüs 
100 ml palsamiäädikat
1 sl mett (ka suhkrusiirup ajab asja ära, või pruunsuhkur või mõni muu mõnus siirup)
1 sl Dijoni sinepit

Kuumuta ahi 210 kraadini.
Lõika kõrvitsast u 1 cm paksused kettad ja need siis pooleks. Aseta ahjuplaadile/ahjuvormi. 
Koori sibul ja lõika sektoriteks. Pane samuti ahjuplaadile. 
Pane ka kanad ahjuplaadile ja pista salvei kanale naha alla
Nirista peale oliiviõli ja riputa peale soola-pipart, sega kätega läbi ning pista ahju.
Küpseta nii 20 minutit, kuni kõrvits pehme ja kana küpsenud.
Küpsemise ajal valmista palsamikaste (ja kartulipüree): suru küüslauguküüs lamedaks. Pane koos palsamiäädikaga potti ja kuumuta u 5 minutit, kuni kaste on veidike kokku keenud.
Kui kõrvits ja kana on küpsetnud, pintselda need kastmega kergelt üle ja tõsta veel mõneks minutiks ahju, grilli alla, nii et kõik väheke kõrbedaks läheks.



Kartulipüree mõne kõrvitsatükiga

Nii palju kartuleid, kui vajalikuks pead, aga mul oli u 6 väiksemat
Nii palju kõrvitsatükke, kui mõistlikuks pead, aga mul oli vast selline peotäis.

Kuna jäin natuke ajahätta, siis lõikasin kartulid kuubikuteks ja kõrvitsa suuremateks tükkideks ning keetsin sedasi pehmeks. Valasin vee ära, panin suure tüki võid potti, natuke täisrasvast piima, kuumutasin veidi ja surusin püreeks. Soola ka muidugi.

Tahtsin ikka pildi ka lisada, kuigi siin on kõik valesti :D Siiski mulle tundub, et iseenesest pole pilt nii kole, et sellele suurepärasele roale liiga teeks, aga lihtsalt see hilja koolist tulnud näljase teismelise ports sai selline proportsioonist väljas ja liiga palju. Ise olin paar tundi varem olnud nii põnevil ja näljane, et mingi pildistamine isegi ei meenunud :)

Kommentaare ei ole: