reede, 14. august 2020

Suvikõrvitsapirukas (galette)


Tahtsin teha suvikõrvitsast midagi natukene teistmoodi. Midagi soolast, aga mitte lihtsat lehttainapirukat, ega quiche'i. Leidsin sellise (https://smittenkitchen.com/2010/06/zucchini-and-ricotta-galette/ ), paistis ilus. Muutsin retsepti osas juustusorte ja jäi väga hea. Väga väga hea. Maitset oli küllaga ja tekstuur oli mõnus ja ilus nägi välja. Kujutan ette, et õhtusöögiks, väikese rohelise salatiga jätkub kahele näljasele. Muude asjade kõrvale niisama näkitsemiseks ilmselt kuuele.
Algses retseptis on vaja jahu külmkapis hoida ja või pärast lõikamist uuesti külmkappi ja vesi peab olema ka jäävesi. Sedasi jääb tainas muredam ja lehttainalikum. Kuigi mulle meeldib väga süüa teha, siis ma pigem püüan ikkagi lihtsamalt teha, nii et kui tahad veel paremat ja natuke rohkem vaeva näha, kasuta Smitten Kitcheni retsepti.
Kasutatud retseptis olid mõõdus tassides, püüdsin kohandada milliliitriteks. Justkui toimis. Võiksin tegelikult grammid ka lisada, nt hapukoort 60 ml on tüütu mõõta.

Tainas
270 ml jahu
veerand tl soola
115 g külma võid
60 ml hapukoort
2 tl sidrunimahla
60 ml külma vett

Täidis
1 suurem või kaks väiksemat suvikõrvitsat
oliiviõli
1 keskmine küüslauguküüs
juustud: u 100 gr mingit kõva juustu (parmesan, või mõni odavam alternatiiv), umbes sama palju mozzarellat, kokku segasin need mõne supilusikatäie hapukoorega (ricotta asemel).

1 muna, piruka pintseldamiseks

Tainas
Sega kausis jahu ja sool. Tükelda külm või ja lisa tainale. Sega sõrmede vahel peenikeseks pudiks. Sega teises kausis kokku hapukoor, sidrunimahl ja vesi ning lisa jahusegule. Sega läbi, kuid vaid nii palju, kuni tainas on ühtlane ja saab palliks vormida. Paki pall kilesse ja pista tunniks külmkappi.

Täidis
Lõika suvikõrvits nii 4 mm paksusteks ketasteks ja aseta köögipaberiga kaetud lõikelauale või lauale laiali. Puista kergelt soolaga üle ja jäta 30 minutiks seisma. Nii saab suvikõrvitsast pisut vedelikku välja meelitada ja küpsetis ei jää vesine. Vahepeal sega kokku oliiviõli ja peenelt hakitud küüslauk. Teises kausis sega kokku juustud, lisa 1 tl küüslauguga maitsestatud oliiviõli ja pisut pipart. 30 minuti pärast patsuta suvikõrvitsaviilud paberiga kuivaks.

Pirukas
Kuumuta ahi 200 kraadini. Rulli tainas jahusel pinnal nii ahjuplaadi suuruseks kettaks (või umbes vinüülplaadi suuruseks). Tõsta ahjuplaadile. Määri juustusegu tainale, jättes nii 3 cm servadest katmata. Laota kenasti peale suvikõrvitsaviilud, nirista üle küüslauguse oliiviõliga. Voldi taina servad täidise peale. Pintselda tainas munaga üle.

Küpseta umbes 30-40 minutit, kuni juustusegu on kergelt puhevil ja suvikõrvits on kuldpruunikas.


Kommentaare ei ole: