reede, 11. detsember 2015

Natuke jõulumaitselised skoonid kuivatatud jõhvikatega



Skoonid kuivatatud jõhvikatega

Retsept on pärit eestikeelsest Jamie'st. Väga mõnusad koogikesed said, või siis järgmisel päeval pigem sellised toekad küpsised. Mandariinimahlas koos nelkidega leotatud jõhvikad jäid ülimõnusad. Ei saanud vastu ka kiusatusele lisada neile väheke piparkoogimaitseainet ;)


Tuligi vist nii umbes 20 skooni, nagu retseptis lubati. Kaks pannitäit küpsetasin.
Skoonid niisiis:


Kõigepealt jõhvikate leotamiseks:

2 mandariini mahl ja kui õnnestub riivida, siis ka koor. Mul ei õnnestunud, lisasin riivitud apelsinikoort
4 nelki
150 g kuivatatud jõhvikaid

500 g jahu

2 tl küpsetuspulbrit (kuigi see kogus on vaieldav, retseptis nõuti isekerkivat jahu, lisasin tavalisele nisujahule küpsetuspulbri nii umbmääraselt vastavalt nami-nami juhisele)
Ja siis veel 2 tl küpsetuspulbrit, oletan, et ei ole trükiviga, aga mul jäi see kahe silma vahele
2 spl suhkrut (kuhjaga!, aga pole välistatud, et panin tsipakene rohkemgi)
150 g külma võid
2 muna
4 spl piima
3 spl jõhvikakastet (jätsin ära, sest polnud, aga võiks täitsa panna küll)

Täidiseks võiks muidugi olla clotted cream, aga meil siin arusaadavalt vahukoor, täpsemalt:

200 ml 35% rõõska koort
1 mandariini riivitud koor (jällegi, asendasin apelsiniga, mandariin oli liiga pehme)
1 tl mandliekstrakti
2 spl tuhksuhkrut (jällegi kuhjaga)

1. Kuumuta ahi 200 kraadini. Riiv mandariini või apelsini koor. Pigista mandariinidest mahl väiksesse potti, lisa nelgid ja hauta madalal tulel u 5 minutit (mul tuli seda mahla tõesti väiksesse potti umbes 1 cm jagu). Õngitse nelgiterad välja, lisa jõhvikad ja keeda, kuni vedelik on täielikult imendunud. Minul juhtus see pmst kohe, aga natuke ikka kuumutasin jõhvikaid. Seejärel jäta jõhvikad jahtuma.

2. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, suhkur, mandariini/apelsini koor ja näpuotsatäis soola. Tükelda juurde või ja näpi segu peeneks puruks. Lisa muna ja sega uuesti läbi. Lisa vähehaaval piim ja sega ühtlaseks tainaks.
3. Mikserda jahtunud jõhvikad peeneks. Kalla tainale ja sõtku tainas kergelt läbi – püüa tainast võimalikult vähe sõtkuda, siis tulevad õhulisemad ja muredamad skoonid.
4. Kata küpsetusplaat paberiga ja rulli tainas üsna paksult lahti, nii ligi 2 cm. Minu tainas oli üsna mure, oli raske rullida. Lõika mingi vormiga, ilmselt mõne klaasiga väiksed koogikesed välja ja tõsta ahjuplaadile.
5. See osa jäi mul tegemata, aga äkki kunagi õnnestub: Torka iga skooni keskele jahuse sõrmega väike süvend, pintselda see piimaga ja tõsta sinna sorts jõhvikasegu. 
6. Küpseta ahjuks 10-12 minutit, kuni skoonid on kerkinud ja kuldsed. Lase enne serveerimist veidi jahtuda.
7. Vahusta rõõsk koor, lisa mandariini/apelsinikoor, mandliekstrakt ja tuhksuhkur. 

Skoonid maitsesid hästi ka ilma vahukooreta, aga esimesel serveerimisel sõime neid siiski vahukoorega. Lõikasime skoonid pooleks ja tõstsime vahukoore peale. Kõigile (va lapsed) maitsesid väga!





Kommentaare ei ole: