reede, 14. august 2009

Läätse-riisi ahjuroog

Tegin ükspäev suurepärase toidu :) Tahtsin teha mingit sorti riisi-juustvormi, aga tegudele asudes selgus, et basmati riisi on u 2 supilusikatäit. Mõtlesin veidi, kõhklesin veidi ning otsustasin rasvase rinnaga (wass? no see et julge hunt jne) seatud takistusi ületama minna. Niisiis tegin sellise roa: (aa, hoiatan veel, et see on üks väga ebaortodoksne toit, kus on kombineeritud kõik võimalikud kokkusõbimatud koostisained ja tehnikad, kuid mille valmistamine päädib siiski heast maitsest tingitud ülesöömisega)

Ahjuvorm riisi, läätsede, tomati ja porgandiga

1 sibul
võid
peotäis pikateralist head riisi
peotäis või poolteist risotoriisi (no tegelikult vist ikka ükskõik, võib ainult pikateralist panna, mina tegin sellest, mis kodus oli) Ja kokkuvõttes võiks riisi olla rohkem kui läätsi
peotäis punaseid läätsi
peotäis rohelisi läätsi
1 suur tomat
2 ahjus küpsetatud porgandit (eks või kasutada ka toorest ja seda siis tükeldatult koos läätsedega hautada ja tegelikult pole see porgand siin üldse oluline, mul lihtsalt juhtus ülejääke olema)
1 puljongikuubik
1 spl karribulbrit
u 100-150 gr juustu

Pane ahi sooja. Haki sibult keskmiselt peeneks ja prae võis nõrgal kuumusel. Lisa riisid, sega mõnuga läbi, lisa parasjagu vett. Kui vesi on kuum, lisa puljongikuubik ja u 1 spl karripulbrit. Lisa ka läätsed ning toores porgand (kui juhuslikult ei kasuta eelmisest päevast järele jäänud ahjuporgandit) ning keeda, kuni kõik hakkab pehmenema, ega pole hamba all enam otseselt kõva. Vajadusel lisa aeg ajalt vett.
Määri ahjuvorm (mul oli ilus valge keraamiline nelinurkne vorm) võiga. Vala vormi pool läätse-riisi segust. Lõika tomat viiludeks ja tõsta viilud segule. Riputa peale väheke soola-pipart ja vala ülejäänud läätse-riisi segu peale. Kõige peale riivi juustu ja tõsta siis ahju küpsema (no u 10-15 minutit).
Kõrvale sobis hästi hapukoor.

2 kommentaari:

irmasista ütles ...

Ma ei olnud sind ammu siin kylastanud. Endiselt väga inspireeriv!
ps ei hakka eraldi igale postituselt kommentaare lisama, aga köike tahaks järele proovida:)

ütles ...

Kuule, seda on ju suur rõõm kuulda! :)