reede, 10. aprill 2009

Magusa kartuli supp kookospiimaga

Tegin teist korda Good Foodist rubriigist The Modern Vegetarian ühte maguskartuli suppi. Esimene kord jäi siinsete sööjate jaoks liiga magus ja võõras. Teist korda tegin väikesed mugandused ja supp tuli tõepoolest imeline, kõik sõid. Algretseptis on umbes 22 koostisainet, koos Tai karripasta ja Tai pestoga. Karripasta olen teinud, ilma tšilli, sidrunheina ja kahvrilaimita - esiteks seepärast, et pärast Tai külastamist ja kõhuhädasid on sidrunhein päris vastumeelne siiamaani ja teiseks pole seda eriti saada, kahvrilaimilehti ka mitte ja tšillit ei sööks väänik, nii et lihtsaks on tehtud need asjad siin. Pestoga pole ka jändama hakanud, aga sinna läheb muidu soolata maapähkleid, küüslauku, ingverit, tšillit, koriandrilehti, münti, basiilikut, sojakastet, laimimahla, pruuni suhkrut.
Supile lisasin kaks tavalist kartulit, et vähem magus oleks, kodustel põhjustel :)

Magusa kartuli supp kookospiimaga
Jätkub lahedasti 2 inimesele, paar ampsu lapsele ka ehk

Kõigepealt karripasta:
1 šalott (ka pool tavalist sibulat näib asja ära ajavat)
1 küüslauguküüs
1,5 cm jupp ingverit
pisut valget pipart
1 spl sojakastet või kalakastet
1/2 tl suhkrut
1 spl päevalilleõli

Lõigu sibul väiksemaks, haki küüslauk ja ingver. Püreesta kõik koostisained mikseris või kõik peale vedelate ainete uhmriga (nagu mina teen) ja lisa õli ja sojakaste siis, kui kõik on pudiks läinbud. Supile tegelikult päris tervet seda kogust ei pannud, natuke jäi alles.


Nüüd supp:
1 spl oliiviõli
1 punane sibul
400 gr maguskartulit ehk bataati (no umbes 1 suur kartul ongi sellise kaaluga)
2 tavalist kartulit
1 kuhjaga spl karripastat
u 500 ml puljongit
200 ml kookospiima

1. Koori kartulid ja lõika tükkideks. Koori ja tükelda sibul. Kuumuta potis õli. Lisa kartul ja sibul ja hauta kaane all, pidevalt segades, u 15 minutit, kuni köögiviljad hakkavad pehmenema. Tõsta kuumust, lisa karripasta ja sega ja kuumuta, kuni potist hakkab head lõhna tulema.
2. Lisa puljong - minu meelest kõik parem kogu nii, et köögiviljad on just napilt vedelikuga kaetud. Kuumuta veidi, lisa kookospiim ja lase keema tõusta. Püreesta ühtlaseks sametiseks supiks.

Supp jääb tõepoolest otseselt sametine ja eriti ilusat värvi. Väga mõnus!

Kommentaare ei ole: