laupäev, 26. september 2009

Paneer


Jälle lubatud asjad - juust - täpsemalt paneer, mida kasutatakse eriti India köögis. Eestis vist on kõige tuntum roog Palak paneer, mis on see juust spinatikastmes.

Kindlasti tuleb välja, kui kasutad 2 l piima ja 1 l keefirit, mul oli viimati 3 l piima ja 1 l keefirit ja justkui ei tõmmanud nii hästi kokku. Muidugi võib kasutada ja sidrunimahla või sidrunihapet, aga pole ise katsetanud. Niisiis:
Vala piim ja keefir suurde potti ja pliidile. Sega läbi. Kui segu hakkab kuumaks minema tõmbab piim kokku, nii kokku, et potis on valged klimbid ja helekollane vedelik. Edasi pole vaja kuumutada. Kata sõel marliga (olen kasutanud nii pehmet kui metallsõela, sobivad mõlemad) ja vala potist segu sõelale. Suru veel vett välja, keera marli servad üle tulevase juustu ja aseta sobivas suuruses taldrik peale. Taldriku peale pane mingi väike raskus. Mina kasutan tavaliselt veega täidetud purki. Lase seista, ilmselt vähemalt u 2 tundi. Siis lõika juust kuubikuteks ja prae. Praadimisel lisa ka soola ja kui plaanid ainult praadida, st kastet juurde ei tee, prae koos mõne maitseainega. Sobivad köömned, mingi idamaine maitsesegu jms. Kui kavatsed kastme juurde teha, lisa ainult sool.

Pärast praadimist ja enne kastmesse lisamist soovitavad mõned juustu külma vette seisma panna. Pole ise seda julgenud proovida, aga ilmselt on asi selles, et õhu käes seistes tekivad päris kõvad servad juustule.





Pildi on kõigepealt pressitud juust, siis lõigutud juust, siis praetud ja lõpuks kastmes.


Võimalik kaste:

1 tl koriandriseemneid
väike jupp ingverit, kooritult ja hakitult
1 väike sibul, hakitult
4 küpset tomatit, hakitult
veidi tšillipulbrit
1 tl põld-lambaläätsi (saab piprapoest, inglise keeles fenugreek)
1 tl garam masalat
1 spl vedelat mett

Kuumuta pannil 1 spl õli ja prae selles koriandrit, ingverit, sibulat ja tšillit u 8 minutit, kuni need on veidi kuldpruunistunud. Lisa tomatid ja prae veel 5 minutit. Lisa ülejäänud maitseained ja mesi ja kuumuta veel umbes 5-10 minutit. Lisa ka juust ja kuumuta läbi.

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Jube vahva! Ma olen ka paneeri tegemise peale mõelnud (mul on sidrunimahlaga retsept), aga siiani pole veel jõudnud.
India toitudes on ju tihti seda vaja (kuigi nami-namis on hetkel vaid 3 retsepti).

Elina ütles ...

mina tegin paar päeva tagasi 2 l pimast ja 200 ml kohvikoorest sellist paneeri moodi asja. happena kasutasin õunaäädikat 3 sl.
jube hea sai. sõime paljalt ära, ei jõudnudki midagi sest teha...